Svet

Sijarto: Nema nade za mirno rešenje bez dijaloga sa Moskvom

SrbijaRealno/Budimpešta/27.10.22. – Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da ukoliko komunikacija između Zapada i Rusije postane nemoguća nestaće i nada za mirno rešenje rata u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo spoljnjih poslova Mađarske.

Tokom sastanka za okruglim stolom u organizaciji Instituta za konzervativno partnerstvo (CPI) u Vašingtonu, Sijarto je naglasio da je mađarska vlada označena kao proruska ili saveznica ruskog predsednika Vladimira Putina kada se zalagala za održavanje otvorenih kanala za komunikaciju sa Moskvom, prenosi MTI.

Sijarto je istakao da je Evropska unija odgovorila veoma loše na izazove koje je donela ukrajinska kriza, kao i da sankcije Brisela usmerene protiv Moskve nisu donele očekivani efekat.

„Oružani sukob postaje sve brutalniji, a evropska ekonomija je na kolenima iako se očekivalo da će sankcije EU pomoći da dođe do brzog okončanja rata još u februaru“, rekao je Siarto.

Sijarto je rekao da bi potezi američke administracije mogli doprineti eskalaciji neprijateljstva u Ukrajini.

„U interesu mađarske vlade i u interesu mira je da komunikacioni kanali budu otvoreni“, rekao je Sijarto.

Sijarto je zaključio da politika Budimpešte nije “ni proukrajinska ni proruska” već da je vođena isključivo interesima Mađarske.

Back to top button