Region

Сијарто: У ЕУ и даље гласови против проширења на З.Балкан

СрбијаРеално/БУДИМПЕШТА/18.12 – Земље на западу и северу Европске уније настављају да се противе проширењу Уније на Западни Балкан, изјавио је данас министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто, назвавши недавне разговоре у Европском савету „отрежњујућим”, преноси МТИ.

ЕУ поново није успела да обезбеди датуме за приступање кандидатима са Западног Балкана, а преговори о придруживању тек треба да почну са Северном Македонијом и Албанијом, поручио је Сијарто у објави на Фејсбуку.

Шеф мађарске дипломатије је напоменуо да је Србија отворила четири нова поглавља у поступку интеграције, чиме је број отворених поглавља порастао на 22, од укупно 35.

“Брисел поново клизи ка политици према западном Балкану која се ограничава на лекције и санкције”, рекао је он.

Сијарто је напоменуо да је нова министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок, запретила санкцијама српском члану Председништва Босне и Херцеговине Милораду Додику.

Он је рекао да ће Мађарска ставити вето на такав корак у ЕУ, ако икада дође пред Савет ЕУ.

Босна и Херцеговина је географски близу Мађарске, ми смо заинтересовани за њену стабилност и мир, и сматрамо да су изјаве попут оне немачке министарке „забрињавајуће“, нагласио је Сијарто.

Back to top button