Izdvojene vestiPolitika

Синиша Мали на Самиту Отворени Балкан у Тирани

СрбијаРеално/БЕОГРАД/21.12 – Министар финансија Синиша Мали учествовао је данас на Самиту у оквиру регионалне иницијативе за сарадњу под називом Отворени Балкан у Тирани у делегацији коју предводи председник Александар Вучић.

Званичници Србије, Албаније и Северне Македоније потписали су том приликом неколико споразума о регионалној сарадњи, чији би финални резултат требало да буде слободно кретање робе, услуга и људи са циљем стварања јединственог економског тржишта и заједничког тржишта рада, речено је у саопштењу.

Споразум између Владе Србије и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедност потписали су министар финансија Синиша Мали и министарка финансија и економије Албаније Делина Ибрахимај.

Мали је потом учествовао на регионалном форуму о пољопривреди и регионалној сарадњи, на којем су представљени предузети кораци након Самита у Београду, предности регионалне сарадње у овој области и досадашњи резултати.

Учесници су говорили и о Споразуму о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на Западном Балкану, о остваривању и испуњењу пословних захтева и других корака које треба предузети, као и о регионалној сарадњи.

Осврнувши се на Споразум који је потписао, Мали је напоменуо да ће он донети бенефите пословној заједници и подсетио да је такав споразум већ потписан са Северном Македонијом.

„Овај споразум ће убрзати процес проласка камиона преко граница, што је био један од захтева привредника. То је само једна од мноштва идеја коју реализујемо, а која ће допринети бржем протоку робе преко граница“, напоменуо је он.

Споразум ће унапредити безбедност у промету роба страна потписница, поједноставити и убрзати царинске процедуре, омогућити коришћење олакшица у односу на царинске контроле, омогућити повољнији третман у погледу процене и контроле ризика.

Мали је навео и да је у Србији већ имплементиран систем где све граничне службе раде 24/7.

„То је само једна коцкица у овом огромном мозаику који треба да склопимо, како бисмо додатно убрзали проток робе. Ми смо већ иницирали изградњу две додатне траке на прелазу Табановце – Прешево. Тај посао ћемо завршити у наредних шест до девет месеци.

“Заправо, једна од њих ће се користити искључиво као трака за Отворени Балкан“, рекао је он.

Министар је подсетио да је недавни скуп у Нишу био продуктиван, јер је довео до конкретних резултата и активности које ће допринети олакшавању трговине, као и сарадњи у области хране, фитосанитарне и ветеринарске инспекције.

Нагласио је да је сада фокус на укидању административних такси и тарифа.

„То је следеће што треба да урадимо заједно са Републиком Албанијом и са Северном Македонијом. Ми не говоримо о огромним сумама новца, већ причамо о смањењу времена које је потребно, како бисмо додатно убрзали прелазак граница“, навео је он.

Истакао је да је пет потписаних споразума тек почетак, и закључио да је„Отворени Балкан важан и у политичком и у економском смислу за земље чланице.

Мали је захвалио лидерима три земље, као и колегама из три владе, који су учествовали у договорима у протеклом периоду и подсетио да је недавни скуп у Нишу био продуктиван, јер је довео до конкретних резултата и активности које ће допринети олакшавању трговине, сарадњи у области хране, фитосанитарне и ветеринарске инспекције.

Back to top button