Izdvojene vestiSrbija

Синиша Мали: Порез је свето писмо и мора да се плаћа

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.06.22.- Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је изјавио да, упркос помоћи државе Звезди и Партизану, ови клубови дугују огроман новац држави за порез, и нагласио да порез мора да се плаћа јер се тај новац користи за све грађане Србије и за изградњу болница, домова здравља, школа, вртића.

„Урадили смо детаљну анализу колико је држава помогла Звезди и Партизану. Кренимо од кошарке, имамо анализу од 2012. до 2022. године. КК Црвена звезда је добила 26 милиона евра, док је КК Партизан добио 24,4 милиона евра, укључујући и новац од спонзора. Али, КК Звезда дугује 96,6 милиона, а КК Партизан 649,7 милиона динара. Ако им не помогнете, то је увек проблем, а погледајте колико они дугују. То је укупно дуговање од 750 милиона динара, што је око седам милиона евра, а за тај новац могу да се изграде три вртића, могу да се купе аутобуси, да се ангажују додатни полицајци да чувају децу у школама, могу да се обнове паркови… То су заиста огромне цифре“, напоменуо је Мали гостујући на телевизији Пинк.

Он се осврнуо и на помоћ, као и дуговања фудбалских клубова.

„ФК Црвена звезда је у последњих десет година добила 17,6 милиона евра и 40,5 милиона евра од Гаспрома. ФК Партизан је добио 14 милиона евра и ту је велика разлика. Звезда је добила скоро 50 милиона више. Разговарао сам са председником Александром Вучићем да нађемо јаког спонзора за црно-беле. Када причамо о дуговањима, ФК Црвена звезда за порез дугује 859,7 милиона динара, а ФК Партизан милијарду и 299 милиона динара. Дакле, црно-бели су добили много мање новца од државе, али дугују много више на име пореза. Када саберете помоћ државе, реч је о 120, 130 милиона евра којим је држава индиректно и директно подржала клубове, а прочитао сам и колико дугују за порез“, навео је он.

Мали је затражио подршку грађана да разумеју да сваки динар неплаћеног пореза иде на штету свих нас.

„Сви морамо да схватимо да је порез свето писмо. Тако је у свим земљама света и тако мора да буде и у Србији, а не као до сада – како ћемо, лако ћемо, па када затребају лекови, респиратори, помоћ од 100 евра и све остале помоћи, није важно одакле, све мора одмах. То је сива зона и зато смо кренули у нови систем фискализације. Протекле три године смо показали да знамо, да можемо да помогнемо, али мора да се заради. Добро нам иде привреда. Две године заредом прваци смо у Европи када је у питању стопа раста – ове године, у првом кварталу стопа раста је 4,4 одсто, а у другом ће бити 3,7 или 3,8 процената. Растемо, имамо веће приходе од пореза, али нажалост, порез не плаћају сви. Зато је важно да кроз овакве примере, кроз спорт покажемо да неке ствари треба да променимо“, рекао је Мали.

Напоменуо је да је држава издвојила и новац како би помогла и друге спортске клубове у земљи, поред Звезде и Партизана.

„У последње две године издвајали смо новац за више од 300 клубова, да помогнемо све спортове у Србији. Поново ћемо издвојити 10 милиона евра до краја године, ако будемо имали новца. Градимо стадионе, ево сада завршавамо у Зајечару, до марта у Лесковцу, у Лозници такође. Гради се и Национални одбојкашки центар у Београду. Радимо и градимо упркос кризи, ниједан од тих пројеката, укључујући 10 ауто-путева и брзих саобраћајница није стао. Али, да би то изградили, створили лепшу, бољу и уређенију Србију, још једном понављам – порез је свето писмо! Апелујем на грађане да узимају фискалне рачуне, имају QR кодове, могу преко телефона да провере да ли је рачун исправан“, рекао је он.

Мали је објаснио да са фискалним рачуном, ми штитимо себе, своју државу, обезбеђујемо довољно новца да будемо стабилни и у овим тешким условима.

„Сви треба да знамо да смо ту да помогнемо, али мора да се уведе ред у пословању спортских клубова. Ако треба да улажемо и даље, тако сам рекао и председнику Вучићу, онда је потребна контрола финансија. Порез мора да се плати, а клубови треба да буду пример, а не да само испостављају захтеве – дајте новац, морате да помогнете, а држави када треба да се плати порез – онда ништа. Још једном ћу поновити – порез је свето писмо!“, закључио је Мали.

Back to top button