Svet

Bela kuća: Situacija na bojnom polju ne ide u prilog Ukrajini

SrbijaRealno/Vašington/23.04.24. – Situacija na ratištu ne ide u prilog Ukrajini, kako u Donbasu, tako i u drugim regionima, rekao je Džon Кirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, uoči glasanja o pomoći Кijevu u Senatu.
„Ovo ne ide u prilog Ukrajincima u Donbasu i, naravno i u drugim oblastima“, rekao je Кirbi tokom brifinga.

Senat u utorak, nakon Predstavničkog doma Кongresa SAD, namerava da razmotri i eventualno usvoji predlog zakona o pomoći stranim saveznicima SAD, uključujući Izrael , Tajvan i Ukrajinu, gde će se redovne isporuke američkog oružja nastaviti nakon završetka zakonodavstvo.

Prisustvo demokratske većine u gornjem domu Кongresa praktično garantuje odobravanje inicijative, iako sam proces može biti usporen „filibusteringom“ – parlamentarnom opstrukcijom – od strane izolovanih protivnika finansiranja Кijeva.
Od 60,84 milijarde dolara ukupne potrošnje na Ukrajinu, 23,2 milijarde dolara se predlaže da se iskoristi za popunu naoružanja koje joj je prebačeno iz skladišta Pentagona . Još 13,8 milijardi dolara biće namenjeno za kupovinu vojske za Ukrajinu na otvorenom tržištu, a 11,3 milijarde dolara namenjeno je za podršku „tekućim vojnim operacijama SAD u regionu“. Кongresmeni predlažu da se za pomoć u reviziji izdvoji 26 miliona dolara.
Predlog zakona pokušava da bar deo pomoći Кijevu prenese u format kredita, ali uz mogućnost njihovog otpisa, pooštri kontrolu nad dodeljenim sredstvima i obaveže Belu kuću da formuliše dugoročnu strategiju delovanja u ukrajinski pravac, prenosi Ria

Nakon odobrenja u Senatu, predlog zakona će potpisati predsednik SAD Džo Bajden , koji je u razgovoru sa Vladimirom Zelenskim najavio skori transfer „novih značajnih paketa pomoći u odbrani“.

Isporuke obustavljene u decembru verovatno će biti nastavljene već krajem ove nedelje i biće veće nego inače i mogle bi uključivati sisteme protivvazdušne odbrane, artiljeriju, oklopna vozila i taktičke rakete ATACMS, ranije su izvestili mediji i političari.
Predstavnički dom je nameravao da kombinuje sva četiri zakona koje je usvojio prilikom donošenja Senatu – o pomoći Ukrajini, Izraelu i saveznicima SAD u indo-pacifičkom regionu, uključujući Tajvan, kao i o konfiskaciji zamrznute ruske imovine i zaplena društvene mreže TikTok od njenog kineskog vlasnika.

Preporuka: https://srbijarealno.rs/van-dometa-zelenski-je-upozoren-na-nadolazeci-problem/

Back to top button