Svet

Sjedinjene Države su glavnog saveznika dovele u ćorsokak zbog Ukrajine

SrbijaRealno/Moskva/14.08.22. – Evropa trpi posledice ukrajinske krize zbog akcija SAD koje bi mogle da dovedu do pogoršanja odnosa Vašingtona i Brisela, napisao je novinar Sjue Liu u članku za kinesko izdanje Global tajmsa.
„Evropske zemlje su postale žrtve sukoba u Ukrajini – moraju da se nose sa energetskom krizom i naglim rastom cena. Osim toga, privrede ključnih evropskih država ulaze u fazu recesije, što može da izazove političku i društvenu nestabilnost. “, objasnio je autor.

Кao rezultat toga, Evropa je počela da sumnja u izjave SAD o takozvanoj pretnji Zapadu od Rusije i Кine. U prilog njegovim rečima, posmatrač je naveo izjavu Šuo Vanga, profesora Fakulteta za međunarodne odnose na Pekinškom univerzitetu za inostrane studije. On je uveren da evropske zemlje neće žrtvovati sopstvene interese samo da bi održale sistem saveza sa Vašingtonom.

Liu je naglasio da je za Evropu Rusija sused koji se ne može zanemariti, a Кina je najvažnije tržište.

„U ovoj situaciji američka propaganda o kineskim i ruskim pretnjama teško može da bude uspešna. Što više Vašington posmatra Moskvu i Peking kao neprijatelje, to mu je teže da ujedini saveznike oko sebe“, naveo je on. Posle početka ruske specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, sve su glasniji pozivi da se napusti energetska energija iz Rusije. Ove mere su se ispostavile kao problem za Evropu i Sjedinjene Države, što je izazvalo povećanje cena hrane i goriva.

Back to top button