Svet

Sjedinjene Države zaostaju za Кinom u ključnoj industriji

SrbijaRealno/Moskva/01.11.22. – Američka industrijska politika usmerena na proizvodnju električnih vozila i baterija je propala, zbog čega ta zemlja ne može da se takmiči sa kineskom industrijom baterija, piše novinar Anđani Trivedi u članku za Blumberg.
U oktobru je Bajdenova administracija najavila niz projekata koji imaju za cilj proširenje domaće proizvodnje baterija za električne automobile i električnu mrežu, ali većina od 2,8 milijardi dolara finansiranja je izgubljena, koncentrisana na delove proizvodnje koji zahtevaju manje novca ili pažnje, i nejasno je gde će SAD dobiti sirovine za svoje baterije, rekao je Trivedi.

Ona napominje da je deo sredstava Bajdenove administracije bio namenjen stvaranju „dobro plaćenih“ poslova kako su ti sektori rasli, ali nije poznato da li bi se to moglo dogoditi.

„Ako ovi projekti nisu razvijeni ili komercijalno održivi, kako će stvoriti zapošljavanje?“ – piše autor članka.
To je trebalo da se desi 2009. godine, kada je usvojen Zakon o oporavku i kada je Obamina administracija izdvojila 90 milijardi dolara za razvoj čiste energije, ali više od decenije kasnije, SAD nisu uspele da ostvare sopstvene ciljeve, uključujući liderstvo u „zelenim“ sektorima i tehnologije, i nije mogao da prestigne Кinu.

Trivedi tvrdi da su, za razliku od neuspeha SAD, kineska ciljana politika auto sektora i dobro razvijen lanac snabdevanja učinili Peking moćnim igračem na globalnoj sceni, što je omogućilo proizvođačima kao što je Tesla Inc. smanjiti cene i proizvesti stotine hiljada automobila.

“U ovom trenutku više se ne radi o konkurenciji između Amerike i Кine, najvećeg svetskog tržišta električnih vozila i proizvođača baterija. Sada je reč o industrijskoj politici SAD protiv same sebe”, rezimirao je novinar.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je 23. oktobra da Кina poziva SAD da prestanu da šire zastarelu teoriju kineske pretnje i bolje se angažuju u izgradnji novog koncepta otvorenosti i obostrano korisne saradnje, prenosi Ria

Back to top button