Srbija

Скано: Немам кристалну куглу, Србија још није ван опасности

СрбијаРеално/БЕОГРАД/17.12 – Директор Канцеларије СЗО за Србију и изласланик за Западни Балкан доктор Фабио Скано каже за РТС да у Србији већ три недеље пада број случајева коронавируса, али да то не значи да смо ван опасности.

Доктор Фабио Скано навео је, говорећи за Дневник РТС-а, да Србија треба да се припреми за омикрон сој како би се избегао будући талас.

Шта данас знамо о омикрону, да ли вас брину нове мутације? колико нас постојеће вакцине штите?

Оно што знамо јесте да се шири брже, што значи да ће бити све више случајева. Што се тиче болести, СЗО је веома забринута због тога што људи третирају омикрон као благ, али је веома преносив и то ће повећати број пацијената и оптеретити здравствени систем. Најважније ствари су вакцинација, бустер доза, ношење маски, проветравање и лечење када се на жалост неко разболи.

Како оцењујете тренутну епидемијску ситуацију у региону, где је Србија на тој мапи?

Оно што запажамо у региону Европе, видимо пад броја случајева, али ситуација није иста у 53 земље. Долази нам и омикрон и видели смо да постаје доминантан у окружењу као што је Копенхаген и градови у Уједињеном Краљевству.

У Србији имамо ситуацију у којој већ три недеље пада број случајева, али то не значи да смо ван опасности. Напротив, треба да се припремимо пре свега за омикрон, да избегнемо будући талас.

Састали сте се са министром здравља, шта сте се договорили? Који ће бити ваши први потези у Србији?

Било ми је веома драго што сам имао прилику да се састанем са министром Лончаром првог дана на послу и већ сам успоставио сјајни радни однос са њим и његовим тимом. Први потез, направимо корак уназад, мислим да смо научили тешку лекцију захваљујући ковиду и зато нам је колективно потребно да ставимо здравство у центар управљања земљом.

Свакако ћемо наставити подршку влади, што се тиче подршке вакцинације и имали смо прилику да разговарамо са кабинетом премијерке, али треба обратити пажњу на сва здарстевна питања која утичу на развој земље и морамо спречити будуће пандемије. То су најважније инвестиције и иновације у здравству, промовисање здравог живота.

Како оцењујете борбу Србије са ковидом?

Овдашњи здравствени систем се није срушио и то одлично говори о здравственом сектору, али и појединцима који су шитили себе и друштво. Осим тога 10 месеци сам вам био сусед, пошто сам био у Сарајеву и из те перспективе заиста ценим солидарност коју је Србија показала током пандемије.

Према вашој прогнози, када можемо да очекујемо крај пандемије?

То је питање које све занима, али ја немам кристалну куглу и оно што могу да кажем да говорим о стабилизацији пандемије. Захваљујући вакцинацији, заједно са владама ћемо радити на томе. И да закључим, пошто је ово посебно доба године и пошто у Србији долазе највеће славе, прославите те празнике са породицама и прославите их у малим групама. Што мање, то боље.

Back to top button