Društvo

Следеће године повећање износа и броја стипендија

СрбијаРеално/БЕОГРАД/20. 11 – Kако студенти могу боље да се организују. Kако стандард може да им буде бољи. Kако њихова улога у друштву може да буде значајнија. То су само нека од питања на које су одговоре дали студенти и представници ресорних министарстава поводом Међународног дана студената, пише РТС.

Студенти пре свега желе да се врате у амфитеатре и класичном начину студирања, али ту су и питања на која константно указују.

“Наравно, потреба за побољшањем студентског стандарда и смањење школарина – то су универзални захтеви који студенти увек имају. Ми смо ту да им као студентски представници увек изађемо у сусрет, саслушамо све њихове проблеме и покушамо на најефикаснији могући начин да их решимо”, каже студент проректор Универзитета у Новом Саду Игор Kнежевић.

Студент проректор Универзитета у Београду Ана Грчић истиче да је циљ да се приближе услови студирања на свим факултетима, како студенти не би трпели због разлика.

Министарство омладине и спорта жели да подржи што већи број академаца, па ће повећати и износ и број стипендија.

“И у 2022. имаћемо рекордан број од 1.550 стипендија и сада већ рекорних 32.000 динара месечно као вредност стипендије. На тај начин желимо да подстакнемо младе људе. Желимо да подстакнемо породице и студенте, желимо да пошаљемо снажну поруку родитељима да су они истински хероји и да су извели своју децу на прави пут, а студентима да се залагање, труд и одрицање итекако исплати, а да смо ми ту да само подстакнемо њихово даље усавршавање”, рекао је министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Академци и сами организују семинаре и такмичења. Такмичење из програмирања организује Удружење студената технике Европе.

“То је интензивно студентско, програмерско такмичење на пољу вештачке интелигенције. Имаћемо 16 тимова од по три или четири члана, који ће имати на располагању двадесет часова да дизајнирају интелигентног, функционалног бота”, казала је члан Удружења студената технике “БЕСТ Београд” Милица Стојић.

Пријавање је до недеље, а само такмичење у првој половини децембра.

Back to top button