Svet

Словачка и Чешка кажу да су испоруке гаса из Русије нормалне

СрбијаРеално/МОСКВА/21.12 – Руски гас се Словачкој испоручује у потпуности како је то предвиђено важећим билатералним уговорима, рекао је за ТАС С данас извор у дирекцији оператера словачког система за транспорт гаса, Еустрим.

„Стандардна уговорена количина гаса од око 80-90 милиона кубних метара дневно испоручује се у Словачку преко Украјине“, саопштио је Еустрим, која управља међународним транзитним гасоводима у Словачкој.

Сличну изјаву поводом енергетске ситуације у својој земље дао је и амбасадор за енергетику у Министарству спољних послова Чешке Републике Вацлав Бартушка.

Коментаришући пред новинарима прекид физичког протока гаса за Немачку кроз гасовод Јамал-Европа, Бартушка је нагласио да Русија није ограничавала своје испоруке у земље ЕУ, додајући да не постоји опасност од прекида испоруке гаса ни за Чешку Републику.

„Руска прерасподела транспорта гаса Чешку Републику не погађа“, рекао је чешки министар, уз напомену да руски гас тренутно тече преко гасовода Северни ток који је пуштен у рад пре једне деценије.

Гаспром у понедељак није извршио резервисања капацитета за данашњи транзит природног гаса преко гасовода Јамал-Европа који транспортује гас преко Пољске до Немачке.

Као резултат тога, физички проток гаса тим цевоводом је обустављен, а цена гаса у Европи је данас први пут у историји премашила ниво од 2.100 долара за 1.000 кубних метара, наводи ТАСС.

Back to top button