Region

Словачка ушла у двонедељни карантин за све

СрбијаРеално/БРАТИСЛАВА/25. 11 – Словачка је данас ушла у двонедељни национални карантин, пошто је та земља, са једном од најнижих стопа вакцинације у ЕУ, достигла критичну ситуацију у болницама и број нових ковид инфекција који је тренутно највећи на свету, преноси Тањуг.

Према одлуци Владе, за време трајања карантина грађани ће моћи да напуштају своје домове само из одређених разлога, а то укључује куповину основних намирница, путовање на посао и школу или да се вакцинишу, а такође нису дозвољена окупљања више од шест особа.

Невакцинисани ће морати да поседују негативан тест да би долазили на посао ако раније нису преболели ковид-19.

Према подацима Европског центру за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ), само 45,7 одсто становништва Словачке је вакцинисано, што је трећа најнижа стопа у ЕУ, у поређењу са 65,8 одсто колико она износи у Унији, јавља Ројтерс.

Са 1.929 просечних дневних случајева на милион становника Словачка, земља са 5,5 милиона становника, најгора је на свету по статистици новозаражених особа на милион становника, у тренутку кад Европа поново постаје епицентар пандемије, подаци су сајта Наш свет у бројкама (Оур Wорлд ин Дата).

Томаш Шулик, шеф одељења интензивне неге у Универзитетској болници Тренцин, рекао је Ројтерсу да има девет пацијената у јединици са 10 кревета и очекује да ће последњи бити попуњен за неколико сати.

Свих девет пацијената, просечне старости од 63 године, како је нагласио, су невакцинисани, а према подацима медицинских званичника више од 82 одсто свих ковид пацијената у словачким болницама није у потпуности вакцинисано.

Председница Словачке Зузана Kапутова изјавила је у уторак да та земља губи битку против пандемије корона вируса и да је потребно закључавање за све.

„То је непопуларна мера, али апсолутно неизбежна“, рекла је Kапутова након посете великој медицинској установи у Братислави.

Back to top button