Svet

Словенија: Бензин од поноћи 1,775, дизел 1,848 евра

СрбијаРеално/Љубљана/20.06.22. – Бензин ће у Словенији након дужег периода замрзнутих цена у поноћ поскупети, тако да ће нове цена бити 1,775 евра за литар 95-октанског бензина, а 1,848 евра за литар дизел горива.

То је значајно поскупљењу у односу на досадашње замрзнуте цене, а нове цене важиће наредних 14 дана, преноси Хина.Реч је о ценама на пумпама ван аутопутеба због регулисаног смањења трговацке марже, док ће се цене на бензинским пумпама на аутопутевима слободно формирати. Премијер Роберт Голоб недавно је изјавио да би гориво могло да поскупи и до 20 одсто.

Он је данас критиковао дистрибутере код којих је последњих дана долазило до несташица горива, посебно дизела, рекавши да су за то одговорни и да је требало да се боље припреме за ситуацију уместо што су „спекулисали због неколико центи по литри горива“.

„Разумијем да је потражња због предстојецег поскупљења била нешто већа, али обавеза дистрибутера је јасна, требало је да се побрину да горива не недостаје, а понестало га је у целој држави и то ођедном“, истакао је Голоб. Најавио је инспекцијске казне дистрибутерима ако прегледи покажу неправилности до којих је дошло последњих дана, посебно протеклог викенда.

Back to top button