DruštvoIzdvojene vesti

Смањен број новозаражених, али нема аргумената за опуштање

Смањење броја новооболелих је добар статистички податак, али још увек нема довољно аргумената за опуштање, јер имамо 5.400 људи у ковид болницама, више од 200 људи на респираторима и дневно умире између 50 и 60 људи, рекао је за РТС државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

Мирсад Ђерлек рекао је и Дневнику РТС-а да је у последња три дана издато око 53.000 дигиталних сертификата који су компатибилни са прописима Европске уније и оценио да то говори да људи желе да путују и искористе бенефите вакцинације.

Додао је да ће зелени сертификат усклађен са ЕУ за пет дана моћи да се извади и у поштама широм Србије.

Говорећи о старим сертификатима, Ђерлек је навео да је досад издато око 2.166.000.

“Грађани показују на тај начин колико су били одговорни, а с друге стране, користе бенефит вакцинације и желе да остану у ресторану после 20 часова, јер им то омогућава одлука Кризног штаба и на неки начин поспешују друге људе да се вакцинишу”, истакао је Мирсад Ђерлек.

Додао је да се у последњих месец дана бележи повећање датих првих, других и трећих доза, и оценио да је то утицало на стабилизацију епидемијске ситуације.

“Дато је првих доза 3,3 милиона, других доза 3,1 милион и трећих доза око 1.400.000. Сви ти бројеви су значајно утицали на стабилизацију епидемијске ситуације”, казао је Ђерлек.

Ђерлек је навео да је смањење броја новооболелих добар статистички податак, али да још нема довољно аргумената за опуштање.

“Нема опуштања, јер ми ипак имамо 5.400 људи у нашим ковид болницама, ми имамо преко 200 људи на респираторима и нама дневно умире између 50 и 60 људи. То нису бројке које нам дају за право да се опустимо”, нагласио је Ђерлек.

Додао је да у наредном периоду предстоје догађаји који су епидемиолошки ризик.

“То су славе, два Божића, Нова година, велики прилив наших грађана који живе у иностранству. Треба све то, на неки начин, преживети, а да се не погорша ситуација”, рекао је Ђерлек.

На питање да ли је решење увођење ковид пропусница за још неке просторе, Ђерлек је одговорио да неће бити увођења ковид пропусница за друге објекте уколико не буде погоршања епидемијске ситуације.

“Ја се надам да ће то бити као прошле године, да ће ти људи који славе, то је лепо да се прослави, да ће се понашати као прошле године, у оквиру својих породица, без неких великих окупљања и да ћемо схватити да још није време за нека велика славља и када су у питању Нове године и остале врсте великих окупљања да се морамо чувати”, рекао је Ђерлек и поручио свим грађанима да се вакцинишу.

Нагласио је да је у овом тренутку рано размишљати о томе да неке установе изађу из ковид система и да ће се сачекати да прођу ризични догађаји.

Back to top button