Politika

СМС ће сарађивати са странкама које Србију виде у ЕУ

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.12 – Странка модерне Србије (СМС) ће о изласку на изборе преговарати са учесницима међустраначког дијалога уз посредство европарламентараца, каже председница те странке Татјана Мацура, и поручује да је сарадња могућа само са странкама које Србију недвосмислено виде на путу ка Европској унији.

“Не можда као пуноправну чланицу ЕУ, колико желе да виде да се процес европских интеграција код нас спроведе квалитетно и на прави начин”, објашњава Мацура.

Она наводи да је странка СМС активно узела учешће у формирању тела која су, како каже, резултат оба колосека међустраначког дијалога, и додаје да је кроз учешће у проширеном саставу Републичке изборне комисије и привременог надзорног тела за медије, сарадња са одређеним политичким организацијама практично већ остварена.

“Како ће на крају да изгледају ти разговори, да ли ће да се реализују, то у овом тренутку не могу са сигурношћу да кажем”, наводи председница СМС.

Она објашњава да због екологије проевропске теме на изборима можда неће бити у првом плану, али, тврди да је отварањем Четвртог кластера у преговорима Србије заштита животне средине постала једна од најважнијих агенди које треба спровести уз посредовање и подршку ЕУ.

“Свака тема, без обзира да ли се ради о екологији или о некој другој теми, јако је повезана са стандардима који су на нивоу ЕУ. Можда није директно данас тема пут Србије и улазак у ЕУ, али, све теме које су данас актуелне у друштву су директно везане са процесом европских интеграција, па тако и тема која је данас, чини ми се, најактуелнија, а то је заштита животне средине”, наводи Мацура.

Она се не слаже са оценама појединих колега, да је до промене Устава, о којој ће се грађани изјашњавати на референдуму 16. јануара, дошло под притиском ЕУ.

“Очигледно је да наш Устав није био довољно добар и прецизан. Драго ми је што је Венецијанска комисија послала позитивне коментаре о изменама које следе. Видим да и најстручнија јавност није имала превелик број лоших коментара на измене, мени се чини да ово иде својим током”, оцењује Мацура.

СМС грађане неће позивати да бојкотују референдум, али, како каже, неће их убеђивати да донесу одлуку за или против.

Та странка није учествовала у протестима еколошких активиста и грађана, јер, објашњава она, у фокусу СМС није само екологија већ се, истиче, баве и другим темама, као што су права породиља.

Мацура додаје да су досадашњи резултати блокада путева показали да су грађани спремни да се активирају и боре за своја права, а са друге стране, власт послала поруку да је спремна да чује њихове захтеве и реагује.

“Добро је да се решавају проблеми, добро је да чује власт, добро је да то ослушкује и опозиција и добро је да постоје грађани који ће са једнаком обазривошћу да прате и шта ради власт и шта ради опозиција”, навела је она и поручила да се СМС неће противити законском праву грађана да искажу незадовољство, све док протести нису насилни.

Back to top button