Region

Собрање констатовало оставку Заева

СребијаРеално/СКОПЉЕ/23.12 – Посланици скупштине Северне Македоније констатовали су оставку Зорана Заева на место премијера и целе Владе. Одлука испраћена аплаузом опозиционих посланика, јавља Телма.

Влада Северне Македоније биће у техничком мандату до избора новог кабинета.

Позивајући се на члан 93. Устава, затражили су да се седница настави посланичким питањима.

Оставком почињу да теку рокови за избор нове владе. Председник државе је дужан да у року од 10 дана повери мандат странци, односно странкама које имају већину у Скупштини. У овом случају ће то вероватно бити лидер СДСМ-а Димитар Ковачевски.

Мандатар је дужан да у року од 20 дана Скупштини достави програм и предложи састав Владе.

Седница за избор Владе одржава се у року од 15 дана од дана пријема предлога за састав Владе и програма.

Расправа траје два дана, а у току су унутарстраначке консултације о избору новог кабинета, који би требало да буде изабран средином јануара.

Зоран Заев, предузетник из Струмице који је пре четири године уздрмао политичку сцену и с власти сменио до тада неприкосновени ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског, поднео је оставку на место премијера и отворио врата формирању сасвим нове владе.

“Због политике у коју верујем, политички је неодговорно и неправдано да наставим да водим владу на евроатлантском путу. Мислим да други премијер из редова СДСМ-а то може да уради на бољи начин”, написао је Заев у документу достављеном Собрању.

Back to top button