Region

Шокантан извештај Савета Европе, све је документовано, детаљи су језиви

СрбијаРеално/ЗАГРЕБ/3.12 – Комитет за превенцију тортуре Савета Европе (ЦПТ) позвао је Хрватску да предузме одлучне мере и заустави и истражи злостављања миграната од стране хрватске полиције.

У извештају се наводи да су представници Комитета били у ад хок посети Хрватској од 10. до 14. августа 2020. године, посебно дуж граничног подручја са БиХ, како би испитали понашање хрватске полиције, правне гаранције доступне мигрантима, као и ефикасност механизама надзора и одговорности у случајевима наводне злоупотребе полицијских овлашћења.

У документованим сведочењима, објављеним у извештају ЦПТ, наводи се да су мигранти били подвргнути малтретирању од стране хрватских полицијаца, од ударања пендрецима до шутирања и шамарања, преноси Информер.

Неколико изјава миграната говори о присили да ходају боси кроз шуму до границе са БиХ и да су бацали ”још увек везане мигранате у реку Корану”, која дели Хрватску од БиХ.

Неки мигранти су изјавили и да су их у БиХ враћали ”само у доњем вешу или голе”, као и да су у њиховм правцу испаљивани хици из оружја.

”Упркос постојећим изазовима, Република Хрватска мора испунити своје обавезе у погледу људских права и третирати мигранте који улазе у земљу преко границе на хуман и достојанствен начин”, наводи се у извештају.

Налази ЦПТ јасно показују да нису успостављени ни ефикасни механизми одговорности за идентификацију починилаца наводних злостављања, нити да постоје смернице Управе хрватске полиције о документовању оваквих операција.

Указује се да је су представници Савета Европе имали потешкоће у сарадњи са хрватским надлежним органима, при чему су им достављане непотпуне информације, а били су и ометани од стране полицијских службеника у приступу документацији неопходној делегацији за обављање мандата Комитета и састављање извештаја.

Back to top button