Svet

Шолц мења Меркел, “семафор коалиција“ саставља нову владу Немачке

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24. 11 – Мандатар за састав нове немачке владе Олаф Шолц потврдио је да су три странке – социјалдемократи, либерали и зелени, постигле договор о формирању нове владе, чиме ће се окончати ера дугогодишње владавине канцеларке Ангеле Меркел.

Нова влада имаће 17 министарстава, односно за једно министарство више него претходни кабинет пошто се успоставља министарство грађевине, преносе агенције.

Социјалдемократама п< ће по том договору припасти место канцелара, шефа кабинета, као и шест ресора.

Зелени добијају пет министарстава међу којима вицеканцеларско место и министарство спољних послова, а Слободне демократе (ФДП) ће имати четири ресора.

Та такозвана “семафор коалиција”, према Шолцовим речима, испуниће циљ модернизације Немачке.

Према споразуму од 177 страница, који је склопљен након два месеца преговора, три странке су се сагласиле да убрзају јавна улагања у зелену технологију и дигитализацију, као и да се од 2023. године врате на строга ограничења нивоа државног дуга.

Шолц из Социјалдемократске партије Немачке (СПД), који би требало да замени Меркелову на функцији канцелара, истакао је значај суверене Европе, пријатељства са Француском и партнерства са Сједињеним Америчким Државама као кључне тачке у владиној спољној политици.

Према коалиционом споразуму, три странке изражавају подршку европским интеграцијама Западног Балкана.

Шолц је рекао да очекује да ће чланови странака дати “свој благослов” споразуму у наредних 10 дана.

Социјалдемократе су преговарале са еколошком странком Зелених и Слободним демократама откако су однели тесну победу на националним изборима 26. септембра.

Ако чланови странке потпишу споразум, трочлани савез замениће садашњу “велику коалицију”.

Три будуће владајуће странке се надају да ће Шолца (63), који је био министар финансија и вицеканцелар од 2018. године у влади Меркелове, парламент изабрати за канцелара у недељи која почиње 6. децембра.

То је први пут у немачкој историји да коалициону владу чине социјалдемократе, либерали и зелени.

У коалиционом споразуму три странке које ће, на челу са Олафом Шолцом формирати нову владу Немачке, изражава се подршка европским интеграцијама Западног Балкана.

У споразуму социјалдемократа, зелених и либерала, написаном на 177 страница, у делу који се односи на овај регион, истиче се да будућа владајућа коалиција подржава процес приступања Европској унији региона Западног Балкана, као и “за то неопходне реформе ради испуњавања Копенхашких критеријума”.

“У овим оквирима јачаћемо цивилно друштво и подржати даље кораке ка приближавању”, наводи се у споразуму који је објавио је “Шпигл”.

Странке нове немачке коалиције сматрају да Албанија и Северна Македонија треба да отворе прва поглавља о приближавању ЕУ, да треба усвојити визну либерализацију за Косово и наставити приступни преговори са Црном Гором и Србијом.

Наводи се, такође, да нова немачка коалиција подржава дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, као и напоре ради постизања трајног мира у Босни и Херцеговини заснованих на очувању територијалног интегритета и превазилажењу етничких подела.

Паралелно са приступним преговорима, Европска унија мора да побољша своје капацитете за прихватање нових чланица, наводи се у делу споразума који говори о Западном Балкану.

Back to top button