Svet

Шолц најавио додатних 100 милијарди евра за војску

СрбијаРеално/Берлин/27.02.22. – Немачки канцелар Олаф Шолц најавио је данас да влада планира додатних 100 милијарди евра за војску. У обраћању Бундестагу, Шолц је казао да ће Немачка ове године 100 милијарди евра уложити у војску и да ће од сада инвестирати више од два одсто БДП-а у одбрану. До 2024.Немачка ће, каже, повећати значајно издвајања за одбрану. Та његова најава поздрављена од посланика бурним аплаузом.

„Циљ мора бити делотворна, модерна војска“, подвукао је канцелар, додајући да тако нешто мора имати земља величине Немачке.

„Kоје способности има Путинова војска ? Kоје способности су нама потребне да се суочимо са тим претњама“, упитао је он. Истакао је да је Немачка у потпуности привржена НАТО-у и да је неопходно спречити да се напад Путина прошири на друге земље. Kазао је да нова генерација борбених авиона мора бити произведена у Европи, као и да је неопходно да се превазиђе овисност од појединих снадбевача енергетима. Шолц је нагласио да енергетска политика сада има највиши приоритет и да се планира хитна изградња терминала за пријем течног гаса.

Он је указао да се Немачка неће затворити за разговоре са Владимиром Путином, али да неће ни мировати док се мир у Европи поново не успостави.

„Ако желимо да последње три деценије не буду изузетак, онда морамо исказати приврженост ЕУ и НАТО“, поручио је Шолц уз поруку „одбранићемо Европу“. Изразио је уверење да ће „напад на Украјину бити катастрофа за Русију“, најављујући даље санкције, и то без ограничења тема.

„Да се не варамо. Путун неће мењати свој курс преко ноћи. Али ће руско руководство веома брзо осетити коју цену плаћа за то“, нагласио је немачки канцелар. Шолц сматра да је срамно што је Русија, само захваљујући свом вету, у Савету безбедности УН спречила осуду напада на Украјину.

Back to top button