Izdvojene vestiSvet

Šolc: Obećao da će podržati Ukrajinu, uprkos poteškoćama za građane Nemačke

SrbijaRealno/Berlin/31.12.22. – Nemački kancelar Olaf Šolc je u novogodišnjem obraćanju sugrađanima najavio planove podrške Кijevu, kao i jedinstvu EU sa NATO, uprkos posledicama događaja u Ukrajini sa kojima se suočavaju građani Nemačke.
“Ukrajinci hrabro brane svoju otadžbinu, delimično zahvaljujući našoj pomoći. I mi ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu”, naglasio je Šolc, na početku novogodišnjeg govora, napomenuvši da sada dolazi kraj “teške godine”.

Prema rečima kancelarke, Nemci svakodnevno doživljavaju posledice sukoba u Ukrajini „pri kupovini u supermarketu, na benzinskoj pumpi ili kada plaćaju račune za struju ili gas“. Ali u isto vreme, to je i godina „solidnosti i snage“, kaže Šolc.

“Evropska unija i NATO nisu podeljeni, kao što su bili tokom raznih kriza u prošlosti. Oni su ujedinjeniji nego ikada”, naglasio je on. Prema njegovim rečima, Vlada će nastaviti da rešava aktuelne probleme, a Šolc poziva da se “držimo zajedno” i sledeće godine. Posle početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju, što je dovelo do povećanja cena struje, goriva i hrane u Evropi i SAD. Istovremeno, kako je istakao ruski predsednik Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac čitavoj svetskoj ekonomiji, prenosi Ria

Back to top button