Svet

Шолц представио министре из редова СПД

СрбијаРеално/БЕРЛИН/6.12 – Кандидат за немачког канцелара Олаф Шолц представио је данас будуће министре из редова Социјалдемократске партије (СПД).

Шолц је, на јавном представљају, указао да СПД у новој влади, коју формира са Зеленима и Слободарском партијом (ФДП) има седам места, као и да ће кандидовати четири жене и три мушкарца, преноси Тањуг.

Тако ће по први пут Министарство унутрашњих послова Немачке водити жена – Ненси Фезер, а Шолц је нагласио да је желео да тако тежак задатак бриге о безбедности стави у руке искусне жене.

Фезер је истакла да грађани имају право на безбедност, а то је могуће само добром опремљеношћу полиције.

Најавила је да ће приоритет у њеном раду бити борба против тренутно највеће претње у земљи – десничарског екстремизма.

Досадашњи министар за рад и социјална питања Хубертус Хајл остаје још један мандат на челу тог ресора, а Шолц је казао да он иза себе има успешан биланс.

„Желимо снажну и поуздану социјалну државу, која је ту за грађане. Увешћемо “грађански новац“, стабилне пензије. Осигураћемо да запослени од данас могу да обављају послове сутрашњице. Немачка мора бити земља сталног обучавања“, истакао је Хајл.

Министарство одбране преузима Кристине Лампрехт, која је до сада била на челу Министарства правосуђа и породице.

Она је најавила да ће се залагати за јачање војске, али пре свега и за њихов ангажман у међународним мисијама.

„Залагаћу се да стално евалуирамо међународне мисије у којима учествуемо и да свако учешће мора имати и излазну стратегију, да не бисмо дошли у ситуацију у каквој смо били у Авганистану“, објаснила је Лампрехт.

Нови министар здравља биће Карл Лаутербах, који се дуго година бавио здравством у СПД-у.

Лаутербах је, приликом представљања, казао да ће пандемија трајати дуже него што многи мисле.

„Мораћемо да ојачамо здравствени систем. Са нама неће бити смањења буџета у здравству. Поносни смо на наш здравствени систем. Победићемо у борби против пандемије и бићемо боље постављени у тој борби него што смо били“, најавио је он.

Министарство грађевинарства преузима Клара Гајвиц, која важи за блиску сарадницу Шолца.

Гајвиц је казала да јој је драго што има толико жена из редова СПД у новој влади, додајући да се годинама борила за паритет.

Истакла је да је пред земљом важан задатак да гради станове, који недостају младима, наводећи да би требало градити 400.000 станова годишње, а 100.000 подстицајним фондовима.

„Ти станови морају бити у складу са борбом против климатских промена. То ће даље допринети већ високом квалитету грађевинске индустрије Немачке. Залагаћу се за увођење истраживања у области грађевинарства“, најавила је она.

Министарка за развој, која је до сада била министарка екологије, биће Свења Шулце.

Шолц је казао да Немачка, као велика земља има одговорност у свету, а да ће Шулце, која има много искуства, имати особу у влади која ће се бавити подршком у развоју.

Кабинет канцелара Шолца водиће Волфганг Шмит, који је обећао да ће помоћи да растерети што је више могуће канцелара, како би могао да спроведе све што је планирао.

Коалициони партнери СПД већ раније су објавили листу својих кандидата за нове министре.

Тако су Зелени номиновали Чема Ездемира за министра пољопривреде, Штефи Лемке за министарку екологије, Ане Шпигел за министарку породице, Роберта Хабека за министра привреде И климу.

Лидерка странке Аналена Бербок преузеће ресор спољних послова.

Из редова ФДП Кристијан Лиднер биће нови минситар финансија, Марко Бушман министар правосуђа, Бетина Штарк-Вацингер министарка образовања и науке, а Фолкер Висинг министар саобраћаја и дигитализације.

Нова влада биће изабрана у среду у Бундестагу, чиме и званично престаје мандат канцеларке Ангеле Меркел, која је Немачком управљала 16 година.

Back to top button