Nekategorizovano

Šolc: Želim da produbim odnose Nemačke i Indije

SrbijaRealno/Berlin/25.02.23. – Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da želi da produbi odnose Nemačke sa Indijom uoči sastanka sa indijskim premijerom Narendrom Modijem u Nju Delhiju.

„Indija i Nemačka imaju veoma dobre odnose i žele da ih prodube. To će biti tema naših razgovora i, što je najvažnije, mir u svetu“, napisao je Šolc na Tviteru. Šolc je došao u posetu Indiji dan nakon prve godišnjice ukrajinskog rata, ističući sve veći značaj Delhija za zapadne sile, koje traže podršku za protivljenje invaziji Rusije. Šolc će se takođe založiti za dogovor o prodaji Indiji šest konvencionalnih podmornica u vrednosti od 5,2 milijarde dolara u pokušaju da se smanji zavisnosti Nju Delhija od Rusije u pogledu vojne opreme, a ne očekuje se da će taj pokušaj dati trenutni rezultat, preneo je Rojters.

Indijska vlada nije otvoreno kritikovala Moskvu zbog napada na Ukrajinu i, umesto toga, pozivala je na dijalog i diplomatiju za okončanje rata. Indija je znatno povećala kupovinu nafte od Rusije, njenog najvećeg snabdevača, a cene ruske nafte su pale. U Indiji je prisutno oko 1.800 nemačkih kompanija, a Šolc je doputovao sa poslovnom delegacijom u nadi da će se povećati njihov broj, posebno iz oblasti zelene tehnologije.

Back to top button