Srbija

Šole: Verujemo da bi SRB trebalo da se pridruži sankcijama,brine nas Vagner grupa

SrbijaRealno/Beograd/13.01.23. – Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole izjavio je sinoć da bi Srbija trebalo da se pridruži sankcijama Rusiji zbog rata koji je ta zemlja povela u Ukrajini. On je rekao da je ponašanje Rusije neprihvatljivo.

„Poštujemo stavove lidera u Beogradu, ali iz praktičnih razloga verujemo da Srbija treba da ispuni svoju subinu i dok god se bude držala dalje od sankcija ne može da napreduje. O tome razgovaramo otvoreno. U proteklom periodu Srbija je preduzela neke značajne korake kao što je glasanje protiv Rusije u UN i spremni smo da radimo sa prijateljima u Beogradu kako bismo ih ubedili da još više podrže Ukrajinu kojoj je potrebna značajnija podrška, ali i da se kazni ponašanje Rusije“, rekao je Šole na konferenciji za novinare.

Na pitanje o ruskoj paravojnoj jedinici, takozvanoj „Vagner grupi“, Šole je rekao da su SAD veoma zabrinute zbog nje jer su videli akcije te grupe širom sveta, a sada i u Ukrajini. „Znamo da ta grupa regrutuje vojnike kako u Srbiji tako i drugde u svetu i zbog toga smo zabrinuti. Zbog toga radimo sa vladom u Beogradu kao i širom sveta da neutrališemo njihove aktivnosti“, rekao je Šole. Šole je rekao i da je tokom dana imao priliku da se sastane sa predstavnicima civilnog društva u Srbiji sa kojima je razgovarao o vladavini prava, slobodi medija, novinarima „Verujemo da su slobodni mediji bitni za svako društvo“, rekao je on.

Na pitanje da li je zadovoljan razgovorima u Beogradu rekao je da jeste, kao i da su bilateralni odnosi Srbije i SAD jaki, strateški, da dve zemlje imaju brojne zajedničke interese, bilo da se radi o energetici, ekonomiji, privatnom sektoru. „Verujemo da imamo snažnu osnovu za dalju saradnju i uzbuđeni smo zbog rešavanja problema. Pitanje Kosova je nerešeno i tu može da dolazi do kriza kao što je bila pre nekoliko nedelja. Ne želimo to da vidimo. Imamo strateške odnose sa puno potencijala“, zaključio je.

Back to top button