Svet

Шпанија неће признати Kосово

СрбијаРеално/Мадрид/23.02.22. – У разговору са шпанским краљем Фелипеом ВИ, али и шпанским премијером Педром Санчезом јасно је да Шпанија неће признати независност Kосова и да ће наставити поштовање међународног права и територијалног интегритета Србије, рекао је данас, по завршетку разговора у Мадриду, председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, у изјави новинарима, казао да је договорена набавка два транспортна авиона, пошто нам је остао само Тупољев 70.

„Уговором који смо потписали на 81 милион евра значјано смо ојачали војску. Око 66 милиона евра иде на авионе, а 15 милиона евра за робу и обуку наших пилота. Тиме ћемо добити коначно важан део нашр укупне авијације, транспортну авијацију. Тај авион моћиће да превози 79 војника или 50 падобранаца. То је важно за маневре и диверзантнско деловање, превоз оружја“, објаснио је он.

Вучић је казао да је разговарао са својим домаћинима и о ширењу сарадње две земље. Захвалио им се на подршци на европском путу Србије, као и подршци за отварање кластера.

„Шпанија је четврта европска економија, и четврта по броју становника, веома значајна земља за Србију и поред непризнавања Kосова“, рекао је он.

Вучић је најавио да ће пре краја године, по први пут у историји, Србија моћи да угости или шпанског краља или премијера.

„Са актуелним шпанским краљем смо имали први званични састанак који је неко имао из Србије. Ово је била добра посета за Србију. Имаћемо велики бизнис форум са шпанским привредницима у октобру. Надам се да ћемо имати тада неког од највиших званицника, а свакако ће неко из шпанске владе доћи“, рекао је он.

Back to top button