Nekategorizovano

Шпанска влада: Не признајемо једнострану независност Косова

СрбијаРеално/МАДРИД/28.11 – Шпанска влада је поново потврдила своју одлуку да не признаје независност тзв. Косова, наводећи да задржава, како се каже, “конструктиван приступ” по том питању, који подразумева подршку проналажењу решења у дијалогу Београда и Приштине, преноси шпанска агенција Европа прес.

Агенција тврди да је то наведено у скупштинском одговору посланици Мариони Иламоли, која је поставила питање о тежњама Приштине да се придружи ЕУ, а у који је имала увид.

Влада Шпаније је подсетила на свој став о непризнавању једностране декларације о независности коју је Приштина усвојила 2008. године, јер је како се наводи, реч о једностраном акту.

У Влади, међутим, наводе да сматрају да је време да се учини коначни напор да питање КиМ буде решено “у оквиру дијалога Београда и Приштине, споразумом који поштује међународно право”.

Каталонска посланица Иламола је поставила питање влади и о самиту одржаном у Словенији ЕУ и Западног Балкана у октобру, којем је присуствовао и премијер Шпаније Педро Санчез.

Она је питала да ли Влада сматра да се имиџ Шпаније нарушава наметањем вета на симболе тзв. Косова, подсећајући да је, како би било олакшано учешће Санчеза и лидера других земаља ЕУ које нису признале тзв. Косово, одлучено да се на том скупу не користе симболи.

Влада Шпаније је навела и да се активно залаже за политику проширења ЕУ и верује у потребу да се да нови подстицај приступању Западног Балкана Унији.

Back to top button