Srbija

Специјални суд: 100 година затвора за учешће у убиству Славка Ћурувије

СрбијаРеално/БЕОГРАД/2.12 – Посебно одељење Вишег суда у Београду (Специјални суд) осудило је данас на укупно 100 година затвора четворицу некадашњих припадника државне безбености (ДБ) због учешћа у убиству новинара и власника „Дневног Телеграфа“ Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.

Ћурвију је и према новој пресуди убило НН лице док су му припадници ДБ-а дали логистичку подршку.

Због подстрекавања на убиство на по 30 година затвора поново су на исте казне осуђени тадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић и шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, док су као саизвршиоци у убиству на по 20 година затвора осуђени бивши оперативац београдског центра Ратко Ромић и припадник резервног састава ДБ-а Мирослав Курак који је у бекству, па му је пресуда бити изречена у одсуству.

Ово је друга првостепена пресуда, која се изриче након што је прву прошле године укинуо Апелациони суд и наложио да се понови суђење, управо због прекорачења оптужнице увођењем у случај НН лица које се не помиње у оптужници.

И на нову пресуду и Тужилаштво за организовани криминал и одбрана имају право да уложе жалбе Апелационом суду у Београду.

Изрицању пресуде присуствује председник Комисије за истраживање убиства новинара Веран Матић.

Марковић по сопственој жељи није довођен на изрицање пресуде.

Ромићу и Радоњићу, који су присуствовали изрицању, данас је продужен кућни притвор.

Четворица оптужених су и после првог суђења били осуђени на укупно 100 година затвора, али је та пресуда укинута одлуком Апелационог суда који је наложио понављање суђења, јер је том пресудом у случај уведено НН лице као непосредни извршилац убиства, што је супротно оптужници.

У оптужиници се тврди да је Ћурувију убио Курак, а да му је саучесник био Ромић, који је, наводно, дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Њих су на то, према оптужници, подстакли Марковић и Радоњић.

Тужилаштво тврди да је мотив за убиство било Ћурувијино иступање у домаћој и страној јавности, као и његова критика тадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића и његове супруге Мирјане Марковић.

Ћурувија је праћен све до убиства, а нарочито интензивно је праћено његово кретање 10. и 11. априла 1999. године, када је, према оптужници, он ликвидиран у хаустору зграде у Светогорској улици где је живео.

Убијен је између 16:39 и 16:45, док је са њим у друштву била његова пријатељица и очевидац убиства Бранка Прпа у дворшту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе „Дневног телеграфа“.

Прпа од почетка поступка тврди да оптужене не препознаје као извршиоце убиства.

Back to top button