Hronika

Спречен покушај кријумчарења птица

СрбијаРеално/БЕОГРАД/29.11 – Управа царина саопштила је данас да су цариници на прелазу Градина, у сарадњи са полицијом, спречили покушај кријумчарења 105 живих примерака разних врста птица, међу којима и четири Црвене розеле (Platycercus Eximius), које се налазе на ЦИТЕС листи строго заштићених врста.

Прекршај је откривен када је за излазну контролу пристигао “фоксваген туран” бугарских регистарских ознака, којим су двојица бугарских држављана путовала ка својој земљи.

Мада су обојица путника приликом сусрета са цариницима негирала да имају било шта да пријаве, њихов аутомобил је ипак издвојен за детаљан преглед.

Како наводе из Управе царине, одмах на почетку контроле је било јасно да ни возач ни његов сапутник нису рекли истину, јер је пртљажник возила био препун кавеза са живим птицама.

Из скученог пртљажног простора извађено је 12 кавеза и две платнене торбе, у којима су цариници пронашли укупно 105 птица, које не само што нису биле пријављене, већ су транспортоване и без било какве ветеринарско-санитарне документације.

Гранични ветеринарски инспектор утврдио је да се ради о већ поменутим заштићеним Црвеним розелама, али и о 47 примерака папагаја Нимфа, 33 голуба, 9 Тигрица, 4 плаве и плаво-беле Нимфе-Мали Александар , као и по два примерка Мандаринске патке, Дијамантског голубића , голуба Јакобина и Пољске кокошке.

“Откривене птице збринуте су у зоолошком врту „Палић“, док је против 64-годишњег возача покренут прекршајни поступак пред надлежним судом”, наведено је у саопштењу.

Back to top button