Politika

Србија да користи велико тржиште Африке

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14. 12 – Африка је тржиште од 1,2 милијарди потрошача, што је прилика за Србију и остале земље западног Блакана, рекао је данас амбасадор Египта у Србији Амр Алгувејли на панел расправи о очекивањеима у наредној години „Свет у 2022“ који се одржава у Дому народне скупштине.

„У невембру је био самит Комесе, организације која обједињава земље источне и јужне Африке и добили смо обећања да ће ови делови Африке бити институционално ојачани и то је прилика за Србију која има традиционалне односе са нашим земљама“, рекао је Алгувејли.

Додао је да ће наредног месеца Египат бити домаћин министарског састанка на коме ће земље Африке разговарати о трговини и инвестицијама.

“Очекујемо да Африка наредних година начини квалитативан скок“, истакао је амбасадор Египта.

Поздравио је усмерење Србије ка ЕУ, али је позвао да се врати везама које је у време несврстаности имала са земљама Африке и Јужне Америке.

Он је најавио да ће наредне године Египат бити домаћин састанка о клими ЦОП26 на коме ће се разговарати о томе ко ће да плати прелазак на обновљиве изворе енергије, додавши да земље у развоју носе највећи терет тих промена.

Амбасадор Канаде Џајлс Норман оценио је да ће 2022. бити година бројних изазова.

„Ми са нестрпљењем очекујемо 2022, али ће заједнички именитељ да јој буде несигурност за екониомију, инфлацију, здравље као и енергију, климатске промене и геополитичку несигурност, навео је Норман.

Оценио је да се у свету током зиме могу очекивати и нови протести грађана, али сматра да би владе требало да спусте тензије дијалогом у институцијама.

Навео је да се наредне године очекују избори у Француској, САД, Србији, Зимска олимпијада у Пекингу која ће, како је рекао, бити више од спорта, Самит НАТО који треба да одреди стратешке правце тог војног савеза.

„Неће бити досадна година, али сам оптимистичан“, закључио је Норман.

Back to top button