Izdvojene vestiSrbija

Србија данас има више од милион амбасадора у свету

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.11 – Избеглице из Бурундија и Ирана данас су у Звездарској шуми, уз подршку Агенције Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) и Амбасаде САД, посадиле саднице белог јасена и тиме Београд учинили још зеленијим.

Амбасадор Годфри, који се придужио акцији, након што је посадио ликвидамбар, дрво који нарасте до 30 метара, а чији лист промени и шест различитих боја током године, подсетио је да су САД и УНХЦР посвећене чувању права и добробити избеглица и тражилаца азила у читавом свету, јавља Тањуг.

“Надамо се да ће сађење дрвећа бити знак сталног кретања ка прихватању и интеграцији избеглица и тражилаца азила у Србији”, рекао је Годфри.

Према његовим речима, док радимо на томе, данас смо усмерили пажњу на људе којима је Србија нови дом, који се интегришу у српско друштво и активно доприносе локалној заједници.

Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, рекао је да је сретан због чињенице да се слична акција одвијала и одвија у 15 градова и места,

да су људи који су прошли кроз Србију очистили Сотско језеро, да су сличне акције спровели и у Белој Паланци, Прешеву, Бујановцу, Тутину, Босилеграду.

“Србија због начина на који је поступала према мигрантима данас има више од милион амбасадора негде широм Европе и света који ће рећи прошао сам кроз Србију и то је била добра земља”, навео је Цучић и додао да му је то најдраже.

“Драго ми је и што имамо успомену на све људе који су овуда прошли, а онима који то тако не виде поставићу пиање колико сте ви дрвећа посадили, колико сте језера очистили, коликом броју старих сте помогли и исекли дрва”, питао је Цуцић.

Шеф УНХЦР-а у Србији Франческа Бонели нагласила је да је свако дрво које су избеглице посадиле данас симбол нових почетака и раста за људе који су морали да напусте домове и који су добили заштиту у Србији.

“Ово је њихов допринос зеленијој околини и здравијој будућности, заједно са волонтерима УН-а и Амбасадом САД. Како би могле да пруже најбољи могући допринос локалним заједницама у Србији, њихова активна интеграција у друштво је од изузетног значаја“, навела је Бонели.

Помоћник градонацелника Београда Андреја Младеновић је навео да данашња акција сведочи да многи мигранти овде остају, студирају и постају саставни део нашег друштва.

Изразио је уверење да можемо да им пружимо боље сутра, да је ово добра порука за све који су напустил своје домове.

Дусенге Пејшнс из Бурундија рекла је да је побегла из своје земље пре нешто мање од две године и пронашла уточиште и дом у Београду.

“Желим да помогнем да Београд буде још боље место за све нас, а данашња акција је истовремено и симболична и врло корисна. Мислим да је важно да град буде још зеленији и бољи за све који у њему живе или га посећују”, истакла је Дусенге Пејшнс.

Back to top button