Izdvojene vestiKulturaSrbija

Srbija i Severna Makedonija potpisale Program saradnje u kulturi 2022-2025.

SrbijaRealno/BEOGRAD/02.09.22.- Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Кostadinovska-Stojčevska potpisale su Program saradnje između Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstva kulture Republike Severne Makedonije za period 2022-2025. godine, u želji da dalje razvijaju i podstiču kulturnu saradnju između država i prodube međusobno razumevanje, uzimajući u obzir prijateljske i dobrosusedske odnose.

U cilju stvaranja boljih uslova za dalje jačanje kulturne saradnje, Srbija i Severna Makedonija će podsticati i podržavati uspostavljanje direktnih kontakata, i redovnu razmenu programa i projekata između nacionalnih ustanova i drugih organizacija u oblasti izvođačke umetnosti, filmske umetnosti, kulturnog nasleđa i digitalizacije, vizuelne, muzejske i galerijske delatnosti, biblioteka i bibliotečko-informacione delatnosti, arhiva i arhivske delatnosti, izdavaštva i prevođenja.

Srbija i Severna Makedonija će promovisati saradnju nacionalnih pozorišta i nacionalnih ansambala narodnih pesama i igara, kroz zajedničke aktivnosti, razmenu iskustava, potom na polju pozorišta, opere, baleta, narodnih pesama i igara, pružanjem podrške u uspostavljanju direktnih kontakata između ustanova svojih zemalja, radi učešća predstavnika i trupa na gostovanjima i festivalima, kako regionalnog, tako i međunarodnog karaktera.

Dve zemlje će podsticati saradnju i u cilju daljeg širenja industrije filma, televizije, video produkcije i distribucije, i porasta ekonomske i kulturne razmene između Republike Srbije i Republike Severne Makedonije, kao i na međunarodnom planu.

Program predviđa i saradnju na polju nematerijalnog kulturnog nasleđa, pružanjem podrške tradicionalnim kulturnim aktivnostima, festivalima i sajmovima u okviru razmene tradicionalne muzike, zanata i drugih elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa dve zemlje. Predviđena je i podrška u saradnji između muzeja i galerija dveju zemalja, posebno u domenu razmene i organizovanja izložbi, radi predstavljanja kolekcija i eksponata dveju zemalja, kao i između biblioteka, kroz razmenu knjiga, stručne literature, publikacija i svih oblika bibliotečko-informacione građe, razmenu stručnog i naučnog iskustva, i razmenu stručnjaka, kao i saradnju između arhiva, naročito kroz omogućavanje dostupnosti i razmene arhivske građe.

U oblasti zaštite kulturnih dobara i digitalizacije, promovisaće saradnju između ustanova nadležnih za zaštitu i očuvanje pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, podstičući razmenu stručnjaka i iskustava u ovim oblastima, pre svega na polju očuvanja, zaštite, restauracije i popularizacije kulturnog nasleđa.

Back to top button