Izdvojene vestiSrbija

Србија и Турска отворене за јачање свеобухватне сарадње

СрбијаРеално/БЕОГРАД/16.06.22.- Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је данас, након састанка са министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом, да Србија придаје посебан значај унапређењу политичког дијалога и билатералне сарадње са том земљом.

Селаковић је нагласио да су руководства двеју земаља одлучна да раде на унапређивању иначе одличних билатералних и економских односа, што потврђује и данашњи сусрет.

Министар је навео да су током састанка размењена мишљења о економској сарадњи, наставку пројеката, инвестицијама у области енергетике, културној сарадњи, али и о регионалним темама за које Србија и Турска деле интересовање.

Разговарали смо и о ситуацији у свету и региону, сарадњи у региону и о иницијативи „Отворени Балкан“. Било је речи и о ситуацији у Босни и Херцеговини, при чему смо потврдили наш доследан став о поштовању територијалног интегритета БиХ, али и поштовању Дејтонског споразума, пренео је он.

Селаковић је нагласио да су за Србију једино прихватљива решења до којих се долази путем дијалога, уз сагласност сва три народа у БиХ.

Шеф српске дипломатије је такође навео да је на састанку било речи и о дијалогу Београда и Приштине, при чему је изразио захвалност на подршци коју Турска даје наставку дијалога.

Он је, говорећи о билатералним економским односима, указао на то да је укупна трговинска размена на годишњем нивоу прешла ниво од две милијарде евра.

Према његовим речима, турски инвеститори нису смањили интересовање за улагања у Србији, при чему је у 2021. години укупна трговинска размена остварила раст од 31,2 одсто.

Селаковић је предочио да је са Чавушоглуом разговарао и о инфраструктурним пројектима који су кључни за регион, попут ауто-пута Београд–Сарајево–Београд у чијем ће финансирању учествовати и Турска, али и о магистралним путевима Нови Пазар–Тутин и Тутин–Сјеница.

Министар је, када је реч о рату у Украјини, пренео да је током састанка изражена посвећеност миру и нада да ће до њега доћи што пре.

Чавушоглу је поручио да је Турска одлучна у томе да одржи најбоље односе са Србијом, и у том смислу исказао захвалност на томе што је отворено конзуларно одељење ове земље у Нишу.

Он је оценио да су економски односи двеју земаља у порасту, наводећи да су турске инвестиције у Србији увећане, и то са једног милиона на 300 милиона за 10 година.

Министар је изразио задовољство и повећањем броја туриста са обе стране, преневши да ове године у Турској очекују више од 300.000 туриста из Србије.

У том контексту, он се осврнуо и на путовање са личном картом из једне у другу земљу, подвукавши да ће Србија бити шеста земља са којом Турска има такав споразум, а једина са којом се не граничи.

Чавушоглу је напоменуо да се током данашњег дана састао и са председником Србије Александром Вучићем, којем је пренео поздраве турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, који планира посету Београду.

Он је пренео да је том приликом разговарано о продубљивању сарадње у области енергетике, нагласивши да Турска даје подршку Србији као транзитној земљи.

Шеф турске дипломатије се осврнуо и на ситуацију у БиХ, нагласивши важност улоге Србије за стабилност у целом региону.

Имамо велику жељу и спремни смо да остваримо трилатералу између Турске, Србије и БиХ, поручио је Чавушоглу и додао да ће Турска наставити да подржава дијалог Београда и Приштине.

Након састанка министара спољних послова, потписан је и Споразум о борби против недозвољене трговине културним добрима, који је у име Србије потписала потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, а у име Турске министар Чавушоглу.

Back to top button