Izdvojene vestiSrbija

Србија има више од 37 тона резерви злата и резерве су повучене у нашу земљу

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.11 – Имамо пун трезор злата и намеравамо да наставимо да га купујемо, рекла је, недавно гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић.

Каже да је пре неколико месеци председник Србије Александар Вучић након састанка са представницима ММФ-а, када је изашао из сале, питао да ли су резерве злата Србије „напољу“ и да мисли да би то злато требало да се налази у Србији, пише Блиц.

“Рекла сам да јесте у иностранству, у Берну у Швајцарској и да је само једна тона остала у Лондону још из “оног времена”. Вучић ми рекао да мисли да би то требало да буде овде у Србији, уз опаску – не знаш шта се у свету дешава”, навела је Табаковић.

Каже да је одмах, у року од два месеца, организовала пребацивање свих резерви злата у Србију.

“И злато државе Србије је у трезорима НБС, више од 37 тона”, нагласила је она.

Резерве злата су само од 2012. године увећане скоро два и по пута.

Србија се са том праксом сврстава у групу земаља које своје златне резерве са једне стране увећава куповином, а са друге повлачи резерве чуване у иностранству у своје националне трезоре. Само прошле године централне банке у свету су увећале своје златне резерве за, укупно, 275 тона.

Подаци Wорлд Голд Цоунцила (Светског савета за злато), најпрецизније базе информација о резервама по државама, показују да је Србија лидер у региону. Друго место на Балкану заузима Северна Македонија, која је на крају другог кваратала ове године имала 6,89 тона златних резерви.

Затим следе Словенија са 3,17 тона и Босна и Херцеговина са 2,99 тона, па Црна Гора са 1,09 тона. На последњем месту је Хрватска која је све своје златне резерве распродала још 2001. године.

Back to top button