PolitikaSrbija

Srbija iskren partner u izgradnji stabilnijeg, pravednijeg i prosperitetnijeg sveta

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković prisustvovao je danas otvaranju izložbe „Prva konferencija šefova država ili vlada nesvrstanih zemalja“, koja je postavljena u Arhivu Jugoslavije.

Selaković je poručio da izloženi dokumenti daju svojevrstan prikaz važnih trenutaka stupanja Pokreta nesvrstanih na svetsku političku scenu i dodao da ova izložba predstavlja  uvod i najavu komemorativnog skupa, 11. i 12. oktobra, kojim će biti obeležen jubilej – 60 godina od Beogradske konferencije Pokreta nesvrstanih.

„Pokret nesvrstanih zemalja je doprinosio očuvanju mira i odbrani univerzalnih vrednosti i principa sadržanih u Povelji Ujedinjenih nacija, a Prve konferencije nesvrstanih se sećamo kao trenutka njegovog rađanja, kada su potvrđeni principi miroljubive koegzistencije uspostavljeni nekoliko godina ranije u Bandungu“, rekao je ministar.

Podsetio je da je Beogradska konferencija bila suočena sa brojnim izazovima, s obzirom na to da je suočavanje Istoka i Zapada za posledicu imalo događaje poput podizanja Berlinskog zida i Kubanske krize, a međunarodni mir je bio doveden u pitanje vojnim intervencijama na afričkom i azijskom kontinentu.

„Šefovi država i vlada država okupljeni na konferenciji u Beogradu politiku miroljubive koegzistencije videli su kao jedinu alternativu Hladnom ratu“, naglasio je šef srpske diplomatije dodavši da su se prisutni u Beogradu zalagali za samoopredeljenje, nezavisnost, samostalan izbor puteva ekonomskog, kulturnog i društvenog razvitka i insistirali na odgovornosti i konstruktivnom pristupu u svetskoj politici.

Selaković je ukazao i da su danas, 60 godina kasnije, osnovne ideje pokreta i dalje aktuelne, iako je svet suočen sa brojnim političkim, ekonomskim, socijalnim i drugim izazovima.

„Nesvrstane zemlje i danas dele mnogo toga zajedničkog, oličenog u hrabrosti, ponosu, čovekoljubivosti i težnji za slobodnim i mirnim razvojem. Srbija je uvek bila i ostaće iskren partner svima koji su spremni da podele odgovornost sprovođenja zajedničke izgradnje stabilnijeg, pravednijeg i prosperitetnijeg sveta“, zaključio je ministar Selaković.

Izvor: MSP

Back to top button