Dijaspora

Србија планира да откупи луксузну вилу у Њујорку!

СрбијаРеално/Њујорк/14.11. – Српске власти планирају да откупе вилу у Њујорку, која је припадала некадашњој СФРЈ, а нам ера Београда је да задржи и комплекс у Берну. Оба ова објекта, које су земље наследнице бивше Југославије годинама покушавале да продају, Србија и данас користи. У предлогу буџета за наредну годину наводи се да ће за ове намене бити издвојено око две милијарде динара или око 17 милиона евра.

Милионе евра Србија, Хрватска, Словенија, БиХ и Северна Македонија зарадиле су од продаје некретнина које су биле у власништву бивше СФРЈ. Међутим, најскупљи објекат – зграда Сталне мисије некадашње Југославије, а сада Србије, до данас није продат. Новог власника није добила ни зграда српске амбасаде у Берну, која је такође предмет сукцесије.

Међутим, судећи по Предлогу закона о буџету за 2022, намера Београда је да ове атрактивне некретнине задржи у свом власништву. Kако пише у том документу, у делу који се односи на “прибављање објеката у својину Републике Србије за потребе ДKП-а”, у току је преговарачки поступак са осталим сукцесорима да Србија откупи њихов удео у тим објектима.

“На тај начин Србија би исплатила сукцесоре, сразмерно њиховом уделу (60,5 осто одсто процењене тржишне вредности)”, пише у том предлогу закона.

За ове намене у буџету (биће) издвојено 2.000.975.000 динара или око 17 милиона евра.
Вила у Њујорку вредна око 40 милиона евра, пише serbiantimes.info

Да ли ће то бити довољно, у овом тренутку није познато.

Вредност виле у Њујорку, површине од око 3.650 квадрата, процењивана је на чак 40 милиона долара. Њена продаја оглашена је још 2017, а за тај посао ангажована је и агенција у САД.

Ова зграда се, иначе, налази на најпрестижнијем месту на Петој авенији, у делу између 66. и 67. улице, са погледом на Централ парк. Има четири спарта, 18 соба и шест купатила, а располаже и са винским подрумом. То је била прва зграда са два електрична лифта, који су још у функцији.

Kако су медији писали, овај објекат, као и сачувани оригинални ентеријер, налази се под заштитом државе и града Њујорка од 1969. године. Федеративна Народна Република Југославије купила је ту вилу још 1947. године.

Њен први власник био је гувернер Лонг Ајленда – Роберт Бикман Ливингстон, по коме и зграда носи назив „Бикманова кућа“.

Далеко мање пажње привукла је зграда српске амбасаде у Берну. Заинтерсованих је било, али им цена није била прихватљива.

Вредност тог објекта, површине од 1.758 квадрата, процењивана је на 13,5 милиона франака, а договор је био да се не иде испод процењене вредности.

Back to top button