Izdvojene vestiSrbija

Србија улази у нову еру савремених инвестиција

СрбијаРеално /ДУБАИ/ 13.12 – Србија спремно улази у нову еру инвестиција највише вредности, спој високих технологија и е-мобилности, које чине темељ производње у аутомобилској и хемијској индустрији и производњи делова за железнички транспорт, што ће допринети развоју „зелене привреде“ у нашој земљи и здравијој животној средини, истакнуто је на другој Инвестиционој конференцији Србије која се одржала данас у Павиљону Србије на светској изложби Expo 2020 Dubai.

Привредницима из Уједињених Арапских Емирата и делегацијама држава учесница Светске изложбе, представљене су прилике за улагања у наше секторе аутомобилске, хемијске и индустрије железничког превоза као и инвестиције компанија „Mind Park” у Крагујевцу и „Elixir Group” у Прахову.

Марко Селаковић, шеф канцеларије Привредне коморе Србије у Дубаију и Б2Б директор „Експо 2020 Дубаи“, каже да су на данашњем представљању инвестиционих потенцијала Србије били присутни инвеститори и могући пословни партнери из Уједињених Арапских Емирата, југоисточне Азије и Европе.

„Наступ Србије је био изузетно запажен, не само презентација инвестиционих потенцијала већ и представљање наших привредника. Сигуран сам да ће уследити нови послови и да ускоро следе нове значајне инвестиције у нашу земљу“, изјавио је Селаковић.

Дарко Ђорић, извршни директор Mind Grupe из Крагујевца каже да са ПКС заједно раде на проналажењу нових партнера широм света и да постоје заинтересовани улагачи који ће у наредном периоду доћи у Минд Парк.

„Интензивно радимо на промоцији Мајнд парка, заинтересованих има и очекујемо да ће ускоро доћи неколико великих компанија“, каже Ђорић и додаје да наредних дана у Дубаију следе бројни Б2Б сусрети са потенцијалним инвеститорима из целог света.

Матиас Предојевић, потпредседник за корпоративни развој Еlixir Групе каже да је у току развој значајног пројекта у Србији, Индустријско-хемијског парка Прахово, а који је данас представљен и страним инвеститорима на Светској изложби. Предојевић је истакао да постоји значајан број компанија које су већ део Парка и да се ускоро очекују нови послови који су настали захваљујући представљању на Инвестиционој конференцији у Дубаију.

Инвестициону конференцију на павиљону Србије у Дубаију отворио је Бранко Ружић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја. Ружић је истакао да се у Србији протеклих година развијају бројни иновативни пројекти, оснивају развојни и иновациони центри, и посебно нагласио улогу дуалног образовања које даје одговоре на савремене потребе привреде и тржишта рада.

Делегацију Србије чини 60 компанија, научно-образовних институција, установа, научно-технолошких паркова и иновационих центара. На Светској изложби учествују у оквиру 4. тематске недеље „Знање и учење“ која траје до 18. децембра. Научно-привредна делегација Србије учествоваће сутра на форумима и панелима који се тичу знања и учења у 21. веку, улога научно-технолошких паркова у образовању и стварању нових пословних еко-система, и одржати бројне Б2Б састанке са представницима компанија из држава учесница Експо-а.

Back to top button