Srbija

Србија успешно управља миграцијама, похвале од ЕУ

СрбијаРеално/БЕОГРАД/17.12 – И шесту годину заредом од великог миграторног таласа током којег је кроз Срибју прошло више од милион миграната, Србија наставља успешно да управља миграцијама на својој територији. То је препознала и Европска комисија која је и ове године у Извештају о напретку Србије ка ЕУ поново похвалила начин на који се Србија носи са изазовима миграција.

На данашњи дан у 13 прихватних и центара за азил борави 4.578 миграната, од тога 322 деце. Према националној структури највише их је из Авганистана 35 одсто, Сирије 22 одсто, Бангладеша 11 одсто и Пакистана седам одсто. Свако од миграната који је прошао кроз центре којима управља Комесаријат за избеглице и миграције, а од јануара 2021. године до сада их је евидентирано 64.303, добио је смештај, храну, одећу, медицинску негу и хуман приступ оних који са њима раде. Деца која бораве у центрима уписана су у редовне школске програме, а мигранти су били међу приоритетним групама за вакцинацију против КОВИД-а 19.

Комесаријат за избеглице и миграције захваљује свима на помоћи и подршци у пословима које обавља. Кад је реч о управљању миграцијама, Комесаријат се пре свега захваљује Радној групи за решавање проблема мешовитих миграционих токова, као и Министарству унутрашњих послова, Министарству одбране, Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарству здравља, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, као и другим државним институцијама и организацијама. Захвални смо на подршци и сарадњи и јединицама локалне самоуправе, међународним организацијама и донаторима, пре свих Европској унији, партнерима на пројектима, невладином сектору, као и онима који су препознали потребе и помогли локалним заједницама.

Брига Комесаријата су и најугроженије избеглице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, као и интерно расељени са Косова и Метохије, којима настављамо да помажемо из буџетских и донаторских средстава. До сада је кров над главом добило 24.499 породица, а више од 22.600 је економски оснажено.

Миграције су изазов са којим се суочава цела међународна заједница. Србија ће наставити да се према овом глобалном феномену односи на хуман начин, поштујући међународно право и тежећи највишим стандардима у прихвату и збрињавању оних који су у потреби. А таквих, нажалост, још увек има много. Према проценама Комесаријата, још 5.900 избегличких породица из Босне и херцеговине и Хрватске, и 15.850 расељеничких породица са Косова и Метохије налазе се у потреби стамбеног збрињавања.

Back to top button