Izdvojene vestiSrbija

Đurić: Srbija želi ravnopravno mesto za stolom unutar EU

SrbijaRealno/Beograd/22.06.24. – Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić ocenio je da je sastanak evropskih ministara spoljnih poslova neformalne grupe “Prijatelji Zapadnog Balkana” i partnera sa Zapadnog Balkana u Austriji bio sjajna prilika da se predstave ambicije Srbije u vezi sa sveukupnim rastom i razvojem zemlje, ali i da se pošalje jasna poruka da Beograd pruža ruku saradnje i očekuje ravnopravno mesto za stolom unutar EU.

“U neverovatnom ambijentu manastira Getvajg, osnovanog 1027. godine, sastali su se ministri inostarnih poslova zemalja regiona i visoki predstavnik EU Žozep Borelj. Za nas je ovo bila sjajna prilika da predstavimo ambiciju Srbije da do 2027. godine nastavimo rast životnog standarda građana, ubrzani razvoj infrastrukture, ubrzani ekonomski i ukupni društveni razvoj, ali i prilika da pošaljemo jasnu poruku da Srbije očekuje ne bilo kakve kompromise, posebno ne trule kompromise, već ravnopravno mesto za stolom unutar EU”, rekao je Đurić nakon sastanka u petak.

Ministar je naglasio da “uz sve poštovanje prema različitim idejama”, Srbija ne smatra da treba da bude “član drugog reda”, kao i da razume i postupnost procesa, saopštilo je resorno ministarstvo. “Mislim da smo poslali jednu snažnu, pozitivnu poruku da je Srbija zemlja koja pruža ruku saradnje, koja drži do sebe, koja je stari evropski narod, stara evropska civilizacija i kao takva želi ravnopravno mesto za stolom, spremna da učini mnogo, ali isto tako zahteva za sebe poštovanje i ravnopravno mesto”, rekao je Đurić.

Dodao da je skup bio prilika da ukaže na “tragičan položaj srpskog naroda na Kosov i Metohiji”, o kojem zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i timom u Kancelariji za KiM neprekidno informiše sagovornike unutar EU, sa jasnom željom da dođe do hitne reakcije na već višegodišnje pritiske koje rezultiraju iseljavanjem i “de facto tihim progonom našeg življa”.

Naveo je da je u Getvajgu imao veliki broj sastanaka i da je razgovarao sa slovačkim, češkim, hrvatskim, slovenačkim kolegom, kao i ministrima iz Crne Gore. Dodao je da mu je veliko zadovoljstvo što je imao “ekstenzivan i sadržajan sastanak” sa visokim predstavnikom Boreljom sa kojim je kasnije obišao “prelepi manastir”.

Predlog: https://srbijarealno.rs/upoznao-ambasadore-zemalja-latinske-amerike-u-srbiji-o-situaciji-na-kim/

Back to top button