Društvo

Сребро гимназијалкама из Гуче на међународном такмичењу

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23. 11 – Међу 10 европских земаља на Евроазијском такмичењу у ученичком предузетништву, тим средње школе “Драгачево” освојио је друго место, а гимназијалке из Гуче са својом пословном идејом донеле су сребро Србији, али и прву такву међународну награду школи и граду.

Још су гимназијалке, али би њихова пословна идеја могла бити револуционарна у будућности – биоразградива сочива која блокирају штетну плаву светлост електронских уређаји, могла би да замене наочаре, пише РТС.

“Често се осећам нелагодно са наочарима, опадне ми самопоуздање, и то не само мени. То смо убацили као предност са нашим сочивима”, каже Горана Терзић, ученица средње школе “Драгачево” у Гучи.

Гимназијалка Јана Домановић сматра да ће јој искуство на Евроазијском такмичењу у ученичком предузетништву помоћи у даљем професионалном развоју.

“Планирам да упишем или Хемијски или Биолошки факултет. Сматрам да ће то искуство допринети даљем развоју у професији”, додаје.

Милица Стојић, ученица средње школе “Драгачево” у Гучи, каже да је “било занимљиво јер је имала прилику да научи о економији и уопште о оваквим начинима сарадње”.

Седам година предузетничка секција у Гучи прераста у расадник младих из драгачевског краја, којима је ова ваннаставна активност обезбедила и сигурније кораке у будућност.

“Учествовала сам и на другим такмичењима, као што су Пословни изазов ученичке компаније, али је до сада ово био највећи успех и за моје другаре и за нашу школу, као и за достигнућа младих у Србији “, каже Вања Обрадовић, ученица средње школе “Драгачево” у Гучи.

Милена Обрадовић, професорка економске групе предмета средње школе “Драгачево” у Гучи, наводи да су учествовали на бројним такмичењима.

“Показали смо значајне резултате на тим такмичењима. Ученици који су прошли кроз предузетничку секцију уписивали су факултете, који су у вези са економијом и предузетништвом”, истиче Обрадовићева.

Да су млади из Србије креативни и способни да паметно представе земљу, град и школу, показале су драгачевске гимназијалке из Гуче.

То доказује и друге место, које су освојиле испред вршњака из земаља Европске уније, Азије и Африке.

Back to top button