Dijaspora

SRPSKA AMBASADA U VAŠINGTONU OKUPILA SRBE IZ SVIH DELOVA AMERIKE

SRbijaRealno/VAŠINGOTON/19.02.23. – Konferencija “Jačanje veza” u organizaciji ambasade Republike Srbije u Vašingtonu održana je juče uz prisustvo brojnih gostiju iz raznih delova Amerike. Na ovom značajnom događaju  predstavljene su nove ideje i planovi za čvršću saradnju u ekonomskom, obrazovnom, kulturnom i društvenom pogledu između Srba u Americi i matici. Konferenciji su prisustvovali ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić, direktor Uprave za dijasporu Arno Gujon, generalni konzul RS u Čikagu Damjan Jović, ambasador BiH u SAD Bojan Vujić, direktor kancelarije Repubilke Srpske Obrad Kesić i brojni predstavnici srpskih organizacija i kompanija u Americi.

Cilj konferencije je jačanje međusobne saradnje Srba iz Amerike sa maticom,  jačanje srpske pozicije i zastupanje srpskih interesa u SAD. Ambasador Đurić, otvorivši konferenciju, rekao je da je ovaj skup samo skroman početak koji će biti impuls za buduća nova okupljanja Srba u SAD i da je u Srbiji sazrela svest o značaju ovakvih skupova.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom u Srbima u regionu Arno Gujon istakao je da naša dijaspora predstavlja kulturni, ekonomski i intelektualni potencijal. Gujon je pomenuo ljude koji se vraćaju u maticu a i one koji drže sponu između dijaspore i matice i dodao da je to veoma važno jer oni donose nova znanja, ideje i novi način poslovanja. U planu je i otvaranje nekoliko škola srpskog jezika u Americi, dodao je Gujon.

Generalni konzul RS u Čikagu Damjan Jović rekao je da je konferencija temelj daljeg okupljanja i da uspeh svakog našeg pojednica u Americi predstavlja i naš zajednički uspeh i razlog za zajedničku radost.

Veče ranije, 17 februara,  u uvodnom delu velikog skupa Srba iz Amerike održana je besplatna projekcija filmova srpskih filmskih stvraoca iz Amerike. U prepunoj sali i uz prisustvo srpskih zvaničnika prikazani su filmovi “Ice Cream – Sladoled” u režiji Stiva Sprema i glavnoj ulozi Igora Obradovića i film “Strahinja Banović”.

Na konferenciji je dodeljena nagrada “Majka Srbija” za izuzetne doprinose , rezultate i zasluge u odnosima matice i dijaspore američkom naučniku srpskog porekla Davidu Vujiću (David Vuich) a nagradu je uručio direktor Uprave za dijasporu Arno Gujon. Vujić je jedan od sedmoro naučnika koji je učestvovao u svemirskoj misiji Apolo agencije NASA.

Tokom dana konferencije, 18 februara, održani su tematske panel diskusije na kojima su govorili istaknuti srpsko američki pojedinci, predstavnici uspešnih kompanija i organizacija a govorilo se o ekonomskim, diplomatski, kulturnim i drugim važnim temama i o učvršćivanju saradnje sa maticom u raznim oblastima. Neki od učesnika na panelu bili su Ivan Trifunović – Wafer Gen Biosystems, Antonije Keljević – AAA Freight Systems i Lioneight, Nebojša Nik Dubak – Dubak Electric Group i George Petković – Air Serbia. U ambasadi RS u Vašingtonu bile su izložene slike naše poznate slikarke iz Čikaga Gordane Nenadović.

Kompanija “Dubak Electric Group” nedavno je predstavila i najavila svoje proširenje poslovanja u uaganje u Srbiju. Deklaraciju o ulaganju i otvaranju novih radnih mesta u Srbiji zvanično su na konferenciji potpisali predstavnik i COO Dubak Grupe Noebojša Dubak, CEO Pure Global Grupe Milo Dubak sa jedne strane i  ambasador Marko Đurić i konzul Damjan Jović sa druge. Kompanije “Dubak Electric Group” i “Pure Global Group” će ponuditi nove poslovne pozicije na sajmu poslova “Job Fair” 8 i 9 marta u hotelu Metropol u Beogradu, prenela je Srpska Televizija USA.

Back to top button