Srbija

Српски научници оживљавају праисторијског човека на Експо 2020 у Дубајиу

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.12 Посетиоци Павиљона Србије на Експо 2020 у Дубаију, биће међу првим људима на свету који ће 16. децембра, присуствовати премијери иновације из Србије која спаја науку и гејминг индустрију – виртуелно оживљавање праисторијског човека из Лепенског вира, уз помоћ врхунске Metahuman и Unreal engine технологије, саопштили су из Српског павиљона на изложби у Дубаијиу.

Први пут у историји света посетиоци Павиљона Србије моћи ће да упознају и остваре интеракцију са аутентичним, покретним 3Д лицем човека који је заиста живео у праисторијским временима и умро на обалама реке Дунав у Србији, пре око 10.000 година.

Наиме, српски научници спојили су знање стечено проучавањем костију (остеологије), науку о ДНК и другим форензичким процесима са знањем српских гејминг иноватора и њиховом врхунском гејминг технологијом, како би створили реалистично 3Д лице човека који је живео пре десет миленијума, а потом га анимирали и вратили у живот.

Интеграција података из костију, коју српски научници зову Дигитални древни људи (Digital Ancient human Tecnology) је удружена са јединственом МетаХуман технологијом.

Први пројекат Дигитални древни људи је лице мезолитског човека чији су остаци откривени на локалитету Лепенски Вир у источној Србији, на обалама реке Дунав.

Утврђено је да је у тренутку смрти имао око 50 година, био је висок око 178 цм, тежак 70 кг и хранио се углавном рибом.

Сахрањен је у положају “лотоса”, што указује да је имао важну улогу у заједици.

Back to top button