Društvo

Српски произвођачи у Тирани представљају нове технологије и иновације

СрбијаРеално/БЕОГРАД/30.11 – Излагачи из Србије, 22 фирме из сектора металске и електро индустрије, прехрамбене, хемијске и индустрије текстила и намештаја представиће свој производни програм на предстојећем 27. Међународном привредном сајму у Тирани који се одржава од 1. до 4. децембра, саопштила је Привредна комора Србије.

Наступ српске привреде на Националном штанду, на површини од 280 квадратних метара, организовали су Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије. Са циљем да прошире пословање на албанском тржишту, ојачају већ успостављене пословне везе или пронађу нове партнере, у Тирани ће наступити: Јовић сервис и ремонт, Делта филтер д.о.о, Унипласт д.о.о, Стантецх д.о.о, 9. септембар – Тисуе Цонвертинг, Влора цомм д.о.о, Милшпед, Александар МН, Трендтеx д.о.о, Богутово д.о.о, Патент ЦО д.о.о, Златиборац, Нелт, Пионир, Симпо, Будимка, Геби ДОО, Арт ивал д.о.о, ДПС Клас, МИН Комерц, Брамy и Коларевић.

За српску привреду Албанија је тржиште са значајним могућностима, на којем се бележи вишегодишњи раст робне размене. Током 2020. године извоз на тржиште Албаније порастао је за 10 одсто, упркос проблемима које је пословању на глобалном нивоу донела пандемија коронавируса.

Током девет месеци ове године забележено је повећање робне размене између Србије и Албаније за 28 одсто у односу на исти период 2020. Од јануара до октобра ове године, размена је била вредна 186,9 милиона евра, за 41,8 милиона евра више него током првих девет месеци 2020. године. За четвртину је повећан и извоз, док је увоз увећан за 41 одсто. Србија је остварила и већи суфицит у размени – износио је 94,1 милион евра, за 14,6 милиона више него у истом периоду 2020. године.

ПКС је за своје чланице организовала пословне сусрете са најзначајнијим албанским партнерима током сајма, а у оквиру Европске мреже предузетништва (ЕЕН), 2. и 3. децембра, биће организовани међународни пословни сусрети.

Сајам привреде у Тирани, по броју излагача и посетилаца, представља најзначајнију сајамску манифестацију у Албанији која ће и ове године окупити излагаче из више од 20 земаља.

Back to top button