Politika

Стано: И Београд и Приштина да дозволе званичне посете

СрбијаРеално/БЕОГРАД/1.12 – Портпарол ЕУ, Петер Стано, позвао је Србију, да поново размотри одлуку којом је забрањена посета министра привремених институција у Приштини опстинама Медвеђи, Прешеву и Бујановцу.

“Посета косовских министра је најављена у складу са договором и нема разлога да се не допусти. Позивамо Србију да размотри своју одлуку и дозволи посете које су пријављене на одговарајући начин”, поручио је Стано у изјави за Танјуг.

У Бриселу наводе да је ова порука ЕУ идентична поруци која је прошле недеље упућена Приштини и којом се тражи да се директору Канцеларије за КиМ, Петру Петковићу, дозволи улазак на територију јужне српске покрајине.

“Очекујемо од обе стране да у потпуности примењују све постигнуте договоре укључујући и споразум о званичним посетама”, додао је Стано.

Он подсећа да су званичне посете важан део нормализације односа између Србије и Коосова јер дају прилуку за више “интеркције и комуникације” међу странама

Портпарол ЕУ закључује да посете морају бити реализоване тако да подржавају подржавају процес нормализације иили доприносе раду у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Back to top button