Politika

Стано: Још нема спремености за конструктиван дијалог

СрбијаРеално/БРИСЕЛ/6.12 – Премијер привремених приштинских институција, Аљбин Курти који ће сутра у Брисел присуствовати састанку Савета за стабилизацију у придруживање ЕУ и тзв Косова, састаће и са шефом дипломатије ЕУ, Жосепом Борељом.

Тај сусрет биће прилика да ЕУ посредници са приштинском страном још једном размотре могућности одржавања дијалога Београда и Приштне на високом политичком нивоу до краја године.

И док Курти, пред долазак у Брисел, поручује да су ЕУ посредици ти који треба да ”процене да ли ће послати позивнице” за нову рунду разговора, из Брисела одговарају да је лопта ипак у дворишту Приштине.

”Јасно смо ставили до знања да је предуслов за наредни састанак спремност обе стране да се договоре о конкретним резултатима за добробит својих грађана. Недавни контакт Бореља и шатл дипломатија у његово име од стране ЕУ посредника, Мирослава Лајчака, показали су да у овом тренутку не постоји таква спремност”, каже Стано за Тањуг.

У дипломатским круговима у Бриселу додају да се ”јасно зна” која је страна та која мора да покаже конструктивност и спремност на сврсисходан наставак дијалога.

”Многе ствари ће бити јасније након сутрашњег састанка Куртија и Бореља”, закључују у Бриселу.

Претходно, председник Србије, Александар Вућић, нагласио је да Београд ”тражи и жели разговоре са Приштином на свим нивоима и о свим темама”.

Шеф дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ, у више наврата позивао председника Србије, Александра Вучића, и Аљбина Куртија да се до краја године састану у Бриселу.

Од раније је познат став Мирослава Лајчка да би састанак Београда и Приштине на високом политичком нивоу требало заказивати ако постоји могућост напретка и искорака, што се није показало као случај у последње две рунде разговора Вучића и Куртија у Бриселу.

Након састанака Вуцћића и Куртија средниом јуна и јула закључак је био да су обе стране остале на својим дијаметрало различитим позицијама, а једни договор био је да се са дијалогом мора наставити.

У међувремену, по оцени ЕУ, напретка у дијалогу није било.

Back to top button