Politika

Старовић: У српском кокусу има и републиканаца и демократа

СрбијаРеално/ВАШИНГТОН/7.12 – Српски кокус, који окупља чланове америчког Представничког дома и Сената наклоњене сарадњи са Србијом, најбројнији је од оснивања и у њему је скоро исти број припадника Републиканске и Демократске партије, каже државни секретар у Министарству спољних послова Србије Немања Старовић.

„Поред тога што је бројнији него икада, у српском кокусу данас имамо готово подједнак број припадника Републиканске и Демократске партије, што оповргава тезе по којима унапређење сарадње са Србијом представља тежњу само једне америчке партије“, рекао је Старовић за Спутњик.

Он је нагласио да Србија не сме да игнорише активности у САД „оних из региона који нам не желе добро“, али, како наводи, искључиво реактивни приступ никада не доноси праве резултате.

Управо зато је добро, додаје Старовић, то што српска амбасада намеће нове, позитивне теме и делује у широком луку према друштвеним факторима САД.

Старовић је за Спутњик говорио поводом присуства високо рангираних представника америчког Конгреса на вечери у српској амбасади у Вашингтону, чланова Комитета за спољне послове, Војног комитета, као и Безбедносног комитета у Представничком дому.

Указао је да се често прецењује улога лобистичких агенција које за превасходни задатак имају то да некоме омогуће или закажу сусрет са одређеним људима, „али ће успех тог сусрета ипак зависити од вас, односно од онога што имате да саопштите или предложите саговорницима“.

Старовић је оценио да је тим амбасаде Србије у Вашингтону, за годину дана колико се на његовом челу налази Марко Ђурић, постигао велики успех.

Он је навео да се у Министарству спољних послова свакодневно прате сусрети амбасадора Ђурића са сенаторима, конгресменима и стручњацима из најугледнијих и најутицајнијих тинк-тенк организација и нагласио да је све то резултирало чињеницом да је данас српски кокус најбројнији од свог оснивања.

„За разлику од неких других, који својим деловањем у Вашингтону константно подгревају теме с конца прошлог века, српска дипломатија данас потенцира привредну сарадњу и економско повезивање унутар региона, што је америчким саговорницима разумљиво и пријемчиво, а у чему препознају и интерес сопствене државе“, рекао је Старовић.

Амерички адвокат српског порекла и републикански кандидат за конгресмена из Њу Џерзија Роберт Ковић сматра да то што српски кокус има мање или више чланова није нужно показатељ интересовања и напомиње да је важније шта чланови постижу.

На питање да ли Србија има једнаку подршку представника обе странке на Капитол хилу, Ковић каже да је уверен да Србија ужива већу подршку Републиканске странке.

Он је навео да зато чуде симпатије које, сматра он, Срби показују према демократама, „заборављајући искуство из прошлости“.

Ковић је рекао да се сентимент према Србији померио од посматрања Србије као непријатеља, како је било 90-их, „до једне неутралније емоције, јер се ништа заиста не дешава, и Србија већ дуго не заузима у вестима значајне термине“.

Он је упозорио да, уколико се десе нека озбиљнија померања, може се очекивати да ће се антисрпска машина за односе с јавношћу покренути са ставом „ево опет праве невоље“ што ће, како наводи, охрабрити међународну заједницу да се поново удружи против Србије.

Back to top button