Izdvojene vestiSrbija

Стефановић на састанку иницијативе Централноевропске одбрамбене сарадње

СрбијаРеално/БЕОГРАД/15.12 – Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић учествовао је данас на састанку чланица иницијативе Централноевропске одбрамбене сарадње (ЦЕДЦ) и представника региона Западног Балкана. Састанак, који је одржан путем видео конференцијске везе, био је посвећен разговорима о перспективама приступања Западног Балкана Европској унији.
Стефановић је поручио да проширење Европске уније представља и за државе Западног Балкана и за саму ЕУ стратешко улагање у мир, демократију, просперитет, безбедност и стабилност на простору читаве Европе.

Он је истакао значај оваквих састанака који су прилика да се размене мишљења о важним питањима, као што су процес евроинтеграција, утицај нових иницијатива Европске уније, али и пандемије ковида-19 на снажнију повезаност и јачање сарадње у региону.

“Безбедност Западног Балкана заједничка је одговорност и обавеза свих нас који живимо на овом простору. Република Србија потврдила је у протеклом периоду чврсто опредељење да, кроз дијалог, допринесе јачању свих видова сарадње са државама у окружењу. Ми настављамо да доприносимо изградњи поверења, стабилности, безбедности и укупном развоју региона, очекујући подршку не само држава региона, већ и других међународних субјеката”, рекао је Стефановић.

Како је навео, Република Србија извршила је сходно свом спољнополитичком опредељењу за приступање Европској унији хармонизацију стратегијских докумената са Глобалном стратегијом ЕУ, чиме је показана чврста решеност за јачање сарадње у области одбране и безбедности са Европском унијом, уз истовремено унапређење националне безбедности и одбране.

“Србија ангажује своје војне и цивилне капацитете у мисијама и операцијама Уједињених нација и Европске уније, чиме потврђује да је поуздан партнер у међународним односима и, уједно, јача интероперабилност своје војске. Потписивањем Административног аранжмана са Европском одбрамбеном агенцијом додатно смо интензивирали сарадњу са државама ЕУ у области одбране, а као најзначајнији елемент те сарадње истакао бих отпочињање ангажовања у оквиру новоформираног Мултинационалног хеликоптерског центра за обуку, са седиштем у Синтри, Република Португалија, међу чије ће осниваче бити сврстана Република Србија”, додао је Стефановић.

Министар је поздравио најаве Европске уније о јачању сарадње по кључним безбедносним питањима како би се подстакли дугорочни опоравак и процес приближавања Западног Балкана.

“Евидентно је да су бројне кризе у претходном периоду, као што су миграторна и пандемијска, довеле до реорганизовања приоритета и извесног рефокусирања ка унутрашњем плану у самој Унији, што је евроинтеграције Западног Балкана померило на споредни колосек и учинило споријим”, оценио је министар.

Подсећајући да је Србија донирала око пола милиона вакцина суседима, укључујући Северну Македонију, Црну Гору и Босну и Херцеговину, он је истакао да је искуство у борби са актуелном пандемијом указало на потребу јачања регионалне сарадње држава Западног Балкана.

“Без обзира на појединачне разлике у условима опште опасности по егзистенцију и здравље становништва, неопходно је удружити напоре у превазилажењу свих изазова. Чврсто верујемо да регионална сарадња, међусобно повезивање тржишта, као и слободан проток људи, роба и идеја, представљају најбољи пут за стварање окружења повољног за живот и развој свих наших заједница. Зато се надамо да ће и иницијатива „Отворени Балкан” бити прихваћена на простору читавог Западног Балкана”, нагласио је Стефановић.

Како је оценио, прикључивање решењима којима се унапређују односи са суседима у циљу развоја региона, било да их покреће Европска унија или нека од држава региона, знак је политичке зрелости и одговорности према сопственим грађанима.

Back to top button