Srbija

Стефановић на УН конференцији о мировним операцијама

СрбијаРеално/БЕОГРАД/8.12 – Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић обратио се данас на министарској конференцији Уједињених нација посвећеној мировним операцијама, која је одржана у виртуелном формату, а чији је организатор Република Кореја.

Министар Стефановић је истакао том приликом да ће ниво ангажовања од 300 припадника Војске Србије у шест мировних операција УН бити задржан и у наредном периоду, саопштено је из Министасртва одбране.

Он је, на почетку обраћања, захвалио Републици Кореји на организацији ове важне конференције у изузетно тешким околностима када се читав свет суочава са епидемијом ковида и чини значајне напоре да се избори са свим његовим новим облицима.

““Без обзира на све потешкоће наметнуте актуелним окружењем, укључујући и чињеницу да борба са корона вирусом и даље интензивно траје, Србија остаје чврсто опредељена да обезбеди континуитет доприноса изградњи и очувању светског мира. Својим ангажовањем у мировним операцијама Уједињених нација, Србија се сврстава уз значајније контрибуторе и спремна је да сагледа могућности даљег унапређења свог ангажовања и доприноса, подразумевајући и обезбеђење пуне подршке имплементацији иницијативе генералног секретара УН Акција за очување мира““, рекао је Стефановић.

Како је истакао, ниво ангажовања до 300 лица у шест мировних операција Уједињених нација биће задржан и у наредном периоду са тежиштем у Либану – УНИФИЛ и у Централноафричкој Републици – МИНУСЦА.

““Србија ће обезбедити и за будуће потребе очувања мира у Либану ангажовање пешадијске чете у УНИФИЛ у сарадњи са Краљевином Шпанијом, као и вода за заштиту снага у сарадњи са Републиком Италијом““, рекао је министар, додајући да ће војни медицинари, такође, и даље бити ангажовани у Централноафричкој Републици.

Србија ће, додао је, задржати своје ангажовање и на Кипру у операцији УНФИЦYП са војнополицијским снагама у сарадњи са Великом Британијом, као и у осталим операцијама, где већ има ангажоване војне посматраче, штабне официре, полицијске службенике и затворске чуваре.

““Исто тако, под окриљем Акције за очување мира, Република Србија је посебно заинтересована и за приоритет који се тиче унапређења сарадње са земљама домаћинима мировних операција. Посебно имајући у виду да је и сама земља домаћин једне од операција Уједињених нација и да инистирамо на неопходности доследног поштовања Резолуције 1244 СБ УН, као и на наставку ангажмана УНМИК-а у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом““, нагласио је министар Стефановић.

На крају обраћања, министар је учесницима конференције пожелео сигурну и просперитетну будућност њихових држава, живот у благостању, миру и стабилном међународном окружењу, заснованом на равноправности, узајамном поштовању и доследној примени међународног права.

Министарска конференција УН посвећена мировним операцијама, чији је организатор Министарство националне одбране и Министарство спољних послова Републике Кореје, у оквиру дводневног скупа окупља министре одбране, министре спољних послова чланове Специјалног комитета за мировне операције, као и представнике међународних организација, наводи се у саопштењу Министарства.

Back to top button