Politika

Стефановић отворио „3. Билатерални атлетски митинг“

СрбијаРеално/БЕОГРАД/2.12 – Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић данас је свечано отворио „3. Билатерални атлетски митинг у дворани“, који је окупио кадете репрезентација војних академија Републике Србије и Руске Федерације, a u поздравном говору истакао да су данас на терену младост Србије и Русије, које се пријатељски надмећу, али и настављају да јачају односе наше две војске и наше две земље.

„Велико ми је задовољство да вас поздравим у име Министарства одбране и Војске Србије и у своје име и да посебно поздравим наше драге госте из Руске Федерације и да им, као и увек, пожелим срдачну добродошлицу у нашу земљу. Данашњи атлетски митинг трећи је меч између кадетских репрезентација војних академија Републике Србије и Руске Федерације. С обзиром да се наизменично одржава у Београду и Москви, ове године је наша престоница поново домаћин. Драго ми је да је наша Војна академија спремна, видим и по ректору и по декану да су озбиљно схватили ово такмичење и по нашим спортистима за које сам уверен да ће дати све од себе да постигну најбоље могуће резултате“, поручио је Стефановић.

Фото: Министарство одбране

Додао је да ће се кадети и кадеткиње такмичити у седам атлетских дисциплина: бацању кугле, скоку у даљ, тркама на 60, 400, 800 и 1.500 метара и надметању у штафети на 4×200 метара, а у надметањима ће учествовати 25 такмичара са наше Војне академије и 13 из руских војних академија.

„Кадетима желим да ово буде фестивал спорта, да покажете колико сте способни и спремни. Поред спортског такмичења, чини ми се да је ово одлична прилика и да успоставе нека нова пријатељства. Пријатељство Русије и Србије је традиционално, потврђено је кроз историју и у тешким временима, a тада се и покаже ко је прави пријатељ, и то је нешто чега се увек треба сећати и што треба истицати. Такво пријатељство гаје и негују данас и наши председници, што је могло да се види и током недавне посете председника Вучића Русији и председнику Путину, али и кроз резултате које је та посета донела“, рекао је министар Стефановић.

Истакао је да том пријатељству и чврстим односима наших земаља доприносе и сви учесници данашњег атлетског митинга.

„И сви који сте данас у овој сали. Данас су на терену младост и Србије и Русије, пријатељски се надмећу и настављају да јачају односе наше две војске и наше две земље. Драги кадети и кадеткиње имаћете прилику да и у наредним годинама у униформи своје војске сарађујете на другачији, војнички начин, али данашњи дан искористите за спорт. Желим вам свима пуно успеха на такмичењу“, поручио је министар.
Помоћник изасланика одбране Руске Федерације пуковник Евгениј Анпилов истакао је да му је велика част што присуствује данашњем такмичењу.

Фото: Министарство одбране

„Добра физичка припрема је залог за успех на такмичењу и зато желим да на овом такмичењу победи најбољи“, рекао је пуковник Анпилов.

У знак захвалности за допринос одржавању такмичења ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић уручио је признање Атлетском савезу Србије, које је примио директор савеза Слободан Бранковић и признање делегацији Руске Федерације, које је примио изасланик одбране Руске Федерације пуковник Евгениј Анпилов.

Церемонији отварања такмичења које се одржава у београдској Атлетској дворани, присуствовали су и начелник Војне академије пуковник Срђан Благојевић, заменик шефа Делегација Републике Србије при Међународном савету за војне спортове (ЦИСМ) пуковник Миливоје Пајовић и руководилац делегација Руске Федерације потпуковник Елена Донкина.

Свечано отварање „Билатералног атлетског митинга“ употпунио је музички наступ Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Репрезентативног оркестра Гарде.

Back to top button