Izdvojene vestiSrbija

Стефановић са припадницима 1. бригаде КоВ у Сремској Митровици

СрбијаРеално /СРЕМСКА МИТРОВИЦА/ 23.12 – Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић истакао је данас, после обиласка јединица 1. бригаде Копнене војске у касарни „Бошко Палковљевић Пинки“ у Сремској Митровици, да га увежбаност наших посада уверава да Прва бригада и целокупна Копнена војска на најозбиљнији начин узимају у обзир да треба да буду најефикаснија војна сила у овом делу Европе.

Он је назначио значај модернизације вишецевног лансера ракета „Огањ“ М-17 којим је наоружан 13. дивизион СВЛР, а који је производ домаће памети. Реч је о средству које споља личи на оно које је наслеђено из времена ЈНА, али је далеко ефикасије, јер је у стању да, уместо за 20 минута, оствари дејство по циљу за само три минута, односно да изврши два гађања за седам минута.

„Имали смо прилике да видимо шта значи добро обучена посада, добра команда и, наравно, опремање, уз ослањање на наше ресурсе, на нашу домаћу памет и на средства која правимо у нашој земљи. Наши тенкисти су на међународном Тенковском биатлону у Русији ове године ушли у полуфинале, што је заиста изузетан успех, узимајући у обзир колико је оштра и тешка конкуренција, и много говори о њиховим способностима“, подсетио је Стефановић, након приказа дела обуке 15. тенковског и 16. механизованог батаљона.

Истакао је да ће наша војска наставити да се модернизује.

„Хоћемо да уложимо још средстава и захваљујући председнику Вучићу та средстава су нам и одобрена. Хоћемо да се и на тај начин захвалимо људима из Војске који су посветили свој живот Србији тиме што ћемо уложити у њих, у њихово опремање, у нове униформе и у нову опрему. Драго ми је да сам данас могао да разговарам са сваким војником и да ми заиста кажу из прве руке шта је то што они очекују. Важно нам је да и поред опреме, технике и унапређења објеката, сваки припадник Војске буде задовољан бригом о њему. Хоћемо да ти људи виде да њихова земља напредује, а да се то осликава и у њиховом стандарду и кроз плату и све друго“, рекао је министар.

Пожелео је свим припадницима Гарнизона Сремска Митровица све најбоље за предстојеће празнике.

„Желим вам да проведете празнике са породицама, да ми увек будемо спремни, а да никада не треба да реагујемо“, рекао је министар одбране.

Са министром Стефановићем, приликом данашњег обиласка, били су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, начелник штаба Команде Копнене војске бригадни генерал Жељко Трамошљика и пуковник Драган Радаковић, начелник штаба Прве бригаде КоВ.

Припадници 13. дивизиона самоходних вишецевних лансера ракета данас су приказали рад послуге СВЛРД Огањ М-17 приликом извршења посредног гађања, док су припадници 15. тенковског батаљона представили рад посаде тенка М-84 у различитим тактичким ситуацијама. Министру Стефановићу представљен је и сегмент рада на тренажеру за обуку нишанџије и систем за обуку у нишањењу и гађању на тенку М-84.

Back to top button