Srbija

Стефановић уручио решења о сталном радном односу

Србија Реално/БЕОГРАД/9.12 -Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је решења о пријему у стални радни однос у Војнотехнички институт за 41 новозапосленог на данашњој свечаности у Дому Војске у Београду и поручио да је поносан на младе који ће своја знања ставити у службу даљег јачања наше војске и наше једине отаџбине – Србије.

Пожелевши им добродошлицу, министар Стефановић је истакао да за њега лично, као и за све у Министарству одбране и Војсци Србије, овакве свечаности имају посебан значај.

“Били смо сведоци много година како људи одлазе из нашег система, да нисмо могли да им пружимо ни боље плате, нити могућност напредовања и стварања неке боље будућности. Зато ови пријеми данас имају посебан значај. Посебна је част радити у Министарству одбране и у Војсци Србије, не само због тога што постоји снажна традиција, већ зато и што су ово институције које имају највеће поверење грађана”, рекао је Стефановић.

Он је истакао да је посебно задовољан што је међу ново запосленима велики број стипендиста Министарства.

“Поносан сам и на то што ћете моћи да се уверите и кроз свој рад колико смо успели да напредујемо, колико смо успели да нашу војску опремимо средствима домаће производње, продуктима домаће памети. Данас је, наравно, много лакше када има новца, али вас молим да у свом раду покажете да је наш избор био прави и да заједничким радом донесемо нашој јединој Србији и нашој војсци даљи напредак”, поручио је министар.

Министар Стефановић је изразио задовољство јер су новопримљени млади стручњаци који су завршили Машински, Технички и Електротехнички факултет.

“Сада рецимо развијамо сопствену беспилотну летелицу, наравно, не са свим компонентама, али полако освајамо једну по једну, развијамо све оно што данас мало која земља у свету може, чак и када један део компоненти купи, да самостално уради. Оно што сам успео да видим и у Војнотехничком институту, али и у нашим фабрикама, од ствари попут „малог Милоша“, који фактички, данас није мали, већ је порастао солидно и носи и митраљез 12,7 и две противоклопне ракете од 90 мм, али оно што је карактеристично је то да данас беспосадно возило у нашем региону не може да направи нико осим Србије. И моја молба према вама јесте – немојте никада да размишљате уоквирени у неке стереотипе. Слободно, дајте себи слободу да мислите унапред, јер као што сте видели, као што се све са дроновима променило, промениће се драматично у наредних 20 година у сваком смислу, дронови ће постати наша свакодневица, а ко зна шта долази следеће. Кад кажем ко зна, знаћете ви, јер ви сте ти који треба да нам кажу шта је то следеће, да изумете нешто што ће помоћи нашој војсци”, рекао је Стефановић обраћајући се новим припадницима ВТИ.

Од данас је Војнотехнички институт јачи за 41 припадника и то 28 примљених по јавном конкурсу и 13 стипендиста Министарства одбране, примљених у стални радни однос по завршетку школовања на мастер и основним академским студијима на Машинском факултету у Београду, Машинском факултету у Крагујевцу, Факултету техничких наука у Новом Саду и Електротехничком факултету у Београду.

Пре заснивања радног односа у Војнотехничком институту Нина Митричевић из Новог Сада била је стипендиста Министарства одбране. За стипендију коју је имала пре запослења, каже да је одлична прилика за запослење након студија и даљи професионални развој.

-Завршила сам Факултет техничких наука, смер Мехатроника. На ВТИ сам дошла као стипендиста. Добила сам прилику да радим на систему аутоматског управљања и сматрам да је то одлична прилика, јер је баш у мојој струци. Такође, сматрам да ћу моћи много да научим и да напредујем – поручила је Митричевић.

Међу новозапосленима је и Александар Ћирић мастер инжењер металургије, који ће на ВТИ радити у сектору задуженом за развој и усвајање нових металних материјала.

-Примљен сам на ВТИ по конкурсу који је расписан у мају ове године. Много ми значи зато што сам тренутно на докторским студијама и што ћу имати могућност да се усавршавам, да радим своју докторску дисертацију на институту. Искористио бих ову прилику да се захвалим Министарству одбране на пруженој прилици. Много ми значи због личног усавршавања, будуће каријере и због мојих афинитета према развоју и истраживању – рекао је Ћирић.

Страхиња Стојковић истиче да му је, као некоме ко има 21 годину, веома битно што је добио могућност да ради у установи каква је Војнотехнички институт.

-Веома сам захвалан на указаној прилици јер је веома тешко да као млада особа нађете посао у струци и посао за који сте завршили школу. Очекујем да научим нешто ново, да се усавршим и да напредујем – истакао је Стојковић.

Back to top button