Politika

Стефановић: Желимо да будемо чланица ЕУ да би досегли стандарде и бољи квалитет живота за наше грађане

СрбијаРеално/БЕОГРАД/7.12 – Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић изјавио је данас на конференцији за медије у Будви да је за Србију и друге државе Западног Балкана важно да постану чланице Европске уније како би пре свега достигли стандарде који гарантују бољи квалитет живота за грађане.

Стефановић је учествовао на Министарском округлом столу посвећеном положају жена у оружаним снагама на Западном Балкану.

“Што се тиче Републике Србије за нас је регионална сарадња веома значајна и трудимо смо се да са свим земљама региона остваримо такав ниво комуникације и сарадње да то, заиста, буде у најбољем интересу наших војски и наших држава. Тема родне равноправности у томе игра не неку бочну, већ једну важну улогу. Жене морају да буду значајан део наших система одбране и њихово учешће не сме да буде формално и ствар пуке статистике, већ суштинско”, рекао је министар.

Захвалио је UNDP-у на организовању скупа, али и свему што су у претходном периоду урадили на јачању свести о родној равноправности.

“За све нас заједничко је да желимо да будемо чланице Европске уније и то не да бисмо имали још једну заставу иза нас, већ зато да би смо могли да достигнемо стандарде, који гарантују бољи квалитет живота грађана у нашим земљама. Ми делимо вредности Европе и наши народи желе да буде део Европске уније и зато морамо да убрзамо процесе реформи”, рекао је Стефановић.

На скупу, на ком су учествовале, Србија, Црна Гора, Северна Македонија и Босна и Херцеговина, сагледани су тренутно стање, као и модалитети за јачање регионалне сарадње у домену родне равноправности, а представници земаља учесница потписали су и заједничку Декларацију о подршци родној равноправности у реформи сектора безбедности на Западном Балкану, у којој су се сложили да ће сарађивати на конкретним активностима и пројектима од заједничког интереса у вези са промовисањем различитости и принципа родне равноправности, речено је у саопштењу.

Стефановић је изразио захвалност и Словачкој и Норвешкој на укупној подршци нашој земљи, али и на округлом столу о родној равноправности, и нагласио да очекује да ће током предстојеће године бити постигнут мерљив и видљив напредак, који ће учесници овог округлог стола моћи да препознају и подрже.

Back to top button