Izdvojene vestiPolitika

Стефановића са амбасадорком Шведске Аником Бен Давид

СрбијаРеално/БЕОГРАД/15.11. – Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас са новоименованом амбасадорком Краљевине Шведске Аником Бен Давид о даљем унапређењу сарадње између двеју земаља у области одбране.

Министар Стефановић пожелео је добродошлицу амбасадорки Бен Давид и успех током мандата, истичући да билатералне односе Србије и Шведске карактерише позитиван тренд, док сарадња у области одбране прати свеукупне односе двеју земаља.

Он је, каже се у саопштенју, истакао да Република Србија води балансирану политику одбране, уз дугорочно стратешко опредељење да задржи статус војно неутралне државе. С обзиром да је Краљевина Шведска земља која је вратила обавезни војни рок, министар је обавестио амбасадорку Бен Давид да у нашој земљи постоји иницијатива за поновно увођење редовног служења војног рока.

Овом приликом он је изразио и захвалност Шведској која је, кроз донације у претходном периоду, помогла развој система одбране у области људских ресурса. Стефановић је истакао да су Министарство одбране и Војска Србије посвећени остварењу свих циљева дефинисаних Националним акционим плановима за спровођење Резолуције 1325 СБ УН – Жене, мир и безбедност, да је од укупног броја запослених око 23 одсто жена, као и да је око 16 одсто жена тренутно ангажовано у мултинационалним операцијама, али и изразио опредељеност наше земље да укључимо више жена у систем одбране.

Стефановић је оценио и да је један од приоритета Министарства одбране и Војске Србије ангажовање у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније, а у складу са стратешким спољнополитичким циљем Србије да постане пуноправна чланица Европске уније.

Амбасадорка Бен Давид захвалила је министру Стефановићу на добродошлици и истакла да се Шведска залаже за проширење Европске уније и да снажно подржава Србију на путу европских интеграција.

Амбасадорка Бен Давид сагласила се са министром Стефановићем да је сарадња двеју земаља у области одбране добра, али да постоји простор и за њено даље унапређење.

Back to top button